Stor glæde blandt studenterne på en fælles hestevognstur til Skodsborg den 30. juni 1922. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Stor glæde blandt studenterne på en fælles hestevognstur til Skodsborg den 30. juni 1922. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens Lokalhistorie: Studenter anno 1922

Endnu en gang springer glade studenter ud iført studenterhuer og kørende i særlige studentervogne.

Af
Stadsarkivar Mette Henriksen

LOKALHISTORIE Glæden var også stor hos familien Hoff fra Lyngby Hovedgade 95, da de i 1922 kunne fejre, at sønnen Troels blev student. Troels og de øvrige 13 studenter på billedet er formodentlig den sidste årgang Lyngbystudenter, inden den nye skolebygning til Lyngby Statsskole stod færdig i 1923.

Der var blot 5 piger på studenterårgangen, for på dette tidspunkt var det stadig drengene, som fyldte op i klasseværelserne, men pigerne var også begyndt at indtage flere pladser.

Bygningen som husede Lyngby Statsskole på Buddingevej 50 stod færdig i 1923. Mange havde længe ønsket et gymnasium i Lyngby, og allerede 10 år før var man på Lyngby Private Skole begyndt at undervise på gymnasieniveau. Opførelsen af statsskolen blev finansieret af Lyngby-Taarbæk Kommune, medens driften af skolen blev overladt til staten.

Flere studenterhuer

I 1923 sprang blot 14 studenter ud. I 1990 var der 78 studenter, og der var fire gymnasier i det samme område, som de 14 studenter kom fra i 1923.

Inden studenterhuerne kunne sættes på hovederne, gik mange arbejdsomme år med studier, men der var også mere underholdende indslag, og i statsskolens blade kan man følge med i hverdagslivet. I 1938-1939 kunne man læse mange spændende historier i statsskolens blad ”Blækhuset”, der var sværteduplikeret. Der var blandt andet en udførlig reportage fra fodboldkampen mod Birkerød og en lejrtur i regnvejr. I et følgende nummer fik man anvisninger på, hvordan man omformede en gammel dampmaskine, som man ikke længere interesserede sig for, til en trykluftmotor. Man skulle blot montere en ventil fra en kasseret cykelslange der, hvor sikkerhedsventilen på dampmotoren sad. Med en almindelig cykelpumpe kunne man så få sin maskine til at løbe. Måske var det samme forfatter, der måneden efter satte ”en meget lidt brugt dampmaskine” til salg under overskriften ”ønsk den i julegave”.

I 1986 blev skolen overtaget af Københavns Amt under navnet Lyngby Gymnasium, og i 1991 blev gymnasiet nedlagt.

I dag er der tre gymnasier i Lyngby-Taarbæk: Virum Gymnasium og de to nyere Lyngby Gymnasium Knord og Lyngby Handelsgymnasium Knord og H.C. Ørsted Gymnasiet på DTU.

Publiceret 01 July 2018 11:00

SENESTE TV