DTU og Kejserens Nye Klæder

Af
Karl-Henrik Baum

Lundtofteparken 50 2. th.

2800

Kgs. Lyngby

Debat Forud for kommunalvalget skrev DTUs rektor et rørende indlæg i DGO ikke alene stilet til kommunalbestyrelsen men også Folketinget. Beskeden var enkel som simpel: Ønsker I at bevare DTU som et internationalt eliteuniversitet, skal I sige ubetinget ja til alt, hvad vi foreslår. Det gælder letbanen og alle vores byggeaktiviteter.

Det sidste gælder også for boliger til et voksende antal udenlandske studerende, hvor der inden for de næste år planlægges opført flere end 1.000 studieboliger.

Og her kommer sammenligningen mellem selvopfattelsen som eliteuniversitet og kejserens nye klæder ind i billedet. En stor del af de studerende på DTU har udenlandsk baggrund (50% eller flere?). Nogle kommer, fordi de ønsker DTU. De fleste kommer nok, fordi uddannelsen er gratis, og man tillige får SU, hvis man har et studiejob.

DTU får sikkert taxameter tilskud for hver optaget studerende. Så vækst - maskinen kører. Men hvor længe? Taxametersystemet kan ændres, nogle politikere i Støjbergs Danmark vil snart argumentere for, at udenlandske studerende skal fratages muligheden for SU og betale for deres uddannelse mindst i 100.000 kroner klassen.

Så falder DTUs vækststrategi sammen.

Flertallet af de udenlandske studerende forlader Danmark efter endt uddannelse. Det er fint, at vi giver dem mulighed for at få en uddannelse på DTU og i tilgift en billig studiebolig. Men det er et kæmpe paradoks, at vi samtidig har skabt et klima for borgere med udenlandsk baggrund, der gør, at højtuddannede for eksempel fra DTU med gode jobs - vælger at forlade Danmark, når de får mulighed for det.

Publiceret 27 June 2018 21:00

SENESTE TV