Gyrithe Lemche i sit og Johans hjem på Rustenborgvej, 1926. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Gyrithe Lemche i sit og Johans hjem på Rustenborgvej, 1926. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede:

Lyngbys helt egen kvindesags forkæmper

Dengang kvinder endnu ikke havde fået stemmeret, kæmpede Gyrithe Lemche for kvinders rettigheder og valgret

Af
Mette Henriksen

I en tid hvor de fleste mente, at kvindens fornemste rolle var at være hustru og mor, stod Gyrithe Lemche (1866-1945) op for kvinders rettigheder.

Hun blev i sin tid kendt som en fremskridtskvinde og frontfigur i Dansk Kvindesamfund, hvor hun blandt andet var med til at fremme kvinders valgret og rettigheder omkring 1915.

Hun blev student fra Zahles skole i 1887 og efterfølgende cand.phil. Hun fungerede som lærerinde, indtil hun blev gift. I 1893 blev hun gift med en af Lyngbys unge læger, Johan Lemche (1863-1962). De havde mødt hinanden under en dilettantforestilling, som hun havde forfattet.

Som ægtepar fortsatte de begge deres karrierer: Gyrithe som forfatter og Johan som læge. I perioden 1894-1907 fik de 10 børn, og for de fleste kvinder dengang ville det have betydet, at kvinden som den mest naturlige ting ville have helliget sig familien på fuld tid, men det passede ikke Gyrithe Lemche.

I et interview i 1933 forklarede hun, at når hun havde klaret at få et barn hvert andet år og udgive en bog de andre år, så var det fordi, hun skrev i familiens sommerhus i hverdagene og var hjemme hos familien i weekenden. Husførelsen blev ofte klaret af den moderne ægtemand Johan med hjælp fra tjenestefolk, og ved siden af sin funktion som kredslæge i Lyngby var han ikke bleg for at gå ture med barnevognen på Lyngby Hovedgade.

Gyrithe fik et omfattende forfatterskab, blandt andet skrev hun Edwardsgave og Strømmen om Mølleåen. Hun var stærkt engageret i kvindesagen, frontfigur i Dansk Kvindesamfund og redaktør af medlemsbladet Kvinden og Samfundet 1913-1919. I 1913 fik hun også stiftet en kreds af Dansk Kvindesamfund i Lyngby. Kvinder opnåede valgret 1908 til kommunalvalg og i 1915 til Folketingsvalg.

Til Stadsarkivets Grundlovsarrangement den 5. juni kl. 13-16 kan man på en tidsrejse i Grundlovens historie, blandt andet møde ”Gyrithe Lemche”. Mere info: Stadsarkivet, Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2, stadsarkivet.ltk.dk.

Publiceret 09 June 2018 16:00

SENESTE TV