Heste-elskere fejrer åbning af ny riderute

Jagt-, skovturs- og langtursryttere fejrer åbningen af ny riderute gennem parforce-jagtlandskabet mellem Lyngby og Gribskov

9. juni klokken 12 samles en broget flok heste i mange størrelser og farver foran Eremitageslottet i Dyrehaven. Det gør de for at fejre åbningen af ”Parforce Rideruten”, en rute der strækker sig fra Fortunen i Lyngby til Esrum Kloster i Gribskov.

Borgmestrene i tre af de seks kommuner, rideruten går igennem, står for den officielle indvielse sammen med repræsentanter fra Naturstyrelsen og lodsejerne. De tre borgmestre er Sofia Osmani, Lyngby-Tårbæk Kommune, Kirsten Jensen, Hillerød Kommune og Anders Gerner Frost, Gribskov Kommune. Repræsentant for Naturstyrelsen er skovrider Hans Henrik Christensen, Naturstyrelsen Hovedstaden, og lodsejer og folketingsmedlem May-Britt Kattrup.

Rider på ruten

Efter taler og snoreklipning rider rytterne en lille del af Parforce Rideruten og returnerer til slottet. For de gående er der en guidet rundvisning.

Parforce Rideruten er på i alt 75 kilometer, men kan rides i flere etaper. Den går igennem store dele af parforc-jagtlandskabet, som i 2015 kom på Unescos liste over verdenskulturarv og dermed nyder særlig beskyttelse.

Rytterne, der tager hele turen, vil således komme til at færdes i de enevældige kongers hovspor. De færreste vil nok tage turen på en dag. Det behøves heller ikke, for langs ruten mellem Lyngby og Gribskov tilbyder private opstaldning af hestene og overnatning for rytterne. En anden mulighed er Naturstyrelsens sheltere.

Flere og flere ryttere i både Danmark og udlandet vil gerne ud på lange rideture og bruger ferien på at ride fra sted til sted på egne eller lejede heste. Parforce Rideruten er resultat af samarbejde mellem ryttere fra rideklubber under Dansk Islandshesteforening og Dansk Rideforbund, Naturstyrelsen, Friluftsrådet, Parforcejagtlandskabet Nordsjælland og private lods- og staldejere.

Parforce-jagtlandskabet er udtryk for den enevældige konges magt i 1600tallet. Christian den 5. stod for den største del af omlægningen i de nordsjællandske skove fra vild natur til at geometrisk system af stier og veje, hvor jægere og hunde jog vildtet, og det kongelige jagtselskab kunne overvære jagten fra et centralt punkt.

Ruten er omkring 75 kilometer lang. Man behøver ikke at ride hele ruten på en dag. Pressefoto

Ruten er omkring 75 kilometer lang. Man behøver ikke at ride hele ruten på en dag. Pressefoto

Vær med

Ryttere, der vil være med til den officielle åbning og fælles ridetur i Dyrehaven, kan stadig nå at tilmelde sig. Se på www.sporti.dk eller på Facebooksiden Parforceruten.

Langs med ruten er der sheltere, hvor man kan overnatte, hvis man har lyst. Pressefoto

Langs med ruten er der sheltere, hvor man kan overnatte, hvis man har lyst. Pressefoto

Publiceret 08 June 2018 16:00

SENESTE TV