Spejlinger i Mølleåen

Med både en udstilling på loftet ved Sophienholm og en bogudgivelse gør fotografen Mikkel Grabowski markant opmærksom på skønheden i naturen tværs igennem det grønne område, nemlig på og omkring Mølleåens forløb fra Buresø til Strandmøllen

Af
Carl Otto Dethlefsen

Det er en oplagt ide, at gennemfotografere naturen omkring Mølleåen i al sin variation og skønhed. Det å-forløb har så at sige det hele – enge, søer, forskelligartet vegetation, spændende dyreliv og både fladt og kuperet terræn.
Fotografen Mikkel Grabowski, som er født og opvokset i området, har da også fået alle disse aspekter med, og samtidig kunnet tilføje årstidernes skiftende påvirkning af naturen. Fotografen har medtaget fotos fra sin opvækstperiode i området, og de ældste billeder stammer således fra slutningen af 70?erne. Naturfotografi har jo sine klassiske motiver. Et af dem er spejlinger i vand, og Grabowski har da også valgt at lade en række fotos med spejlinger af træer i åens vand komme med på udstillingen. Ligeledes er solnedgange en klassiker, hvor man som fotograf får foræret de glødende og dramatiske farver. Også dette motiv er medtaget på udstillingen.

Nok at se på

Med mere end 40 numre ophængt i Sophienholms loftsrum er der nok at se på, men her viser udstillingens svaghed sig også, idet billederne simpelthen hænger for tæt. En bedre dosering havde klædt udstillingen, en anke denne anmelder også har i forhold til den bogudgivelse, som supplerer udstillingen. I Sophienholms hovedbygning kan man se udstillingen "Dagens vejr" med masser af naturskildringer malet af gamle mestre, og med fotoudstillingen om Mølleåen er Sophienholm samlet set parat til at give de besøgende en meget varieret naturindsprøjtning. Fotoudstillingen kan besøges indtil 5. december.

Coffee table bog

Udstillingen om Mølleåen markerer samtidig en bogudgivelse med samme titel. Bogen består af 150 fotos fra hele å-forløbet, og de tilgrænsende områder. Bogen er en flot tryksag i et format, der gør den til en af den slags bøger, man har liggende fremme – på kaffebordet f.eks.
Imidlertid sætter denne bogudgivelse sig imellem en række stole. Er det en skildring af noget bestemt ved Mølleåen? Kan den bruges som guide til åens seværdigheder? Er det en kunstnerisk manifestation? Der kan svares nej til alt dette, hvilket er lidt af et mysterium.
Hvorfor er bogen uden sideangivelser, og hvorfor har fotografen ikke allieret sig med en redaktør, som kunne have luget lidt ud i mængden af fotos og givet bogen en retning?
Det har desværre svækket bogens værdi som dokument over de fantastiske naturoplevelser, der både lader sig fotografere og besøge langs kanterne af Mølleåen. Bogen koster 349 kr. og kan købes på udstillingen på Sophienholm eller hos lokale boghandlere.

Publiceret 09 November 2010 03:00

SENESTE TV