Sorte eksplosioner

En blanding af tøjlesløst og stramt kontrolleret maleri er kendetegnede for udstillingen Blow Up med malerier af Marie Irmgard. Helt nyuddannet billedkunstner udstiller i Lyngby Kunstforenings lokaler

Af
Af Carl Otto Dethlevsen

At Marie Irmgard er helt nyuddannet fra Fyns Kunstakademi ses ikke på den lille velkomponerede udstilling, hun viser i kunstforeningen. Så godt som alle de udstillede billeder er holdt i sort hvidt, med undtagelse af en række mindre akvareller. Som noget særligt anvender kunstneren sort tusch på lærred til at supplere akrylfarven.
Tusch har nogle andre egenskaber end akrylen, og der skabes dermed nogle andre udtryk på lærredet – næsten akvarelagtige udflydninger og eksplosioner. Motiverne, hvis man kan kalde dem det, giver mindelser om, hvad man kan se i mikroskoper, når man presser to glasplader sammen om noget væske, eller stadier i en fremkaldelsesproces. Billederne har også titler, der henfører til dette fænomen gennem titlen Evoking, som betyder fremkaldt eller fremmane. Og ser man godt efter i Irmgards billeder, så fremmanes der netop uventede figurer eller syner.
En serie af billederne kunne se tilfældige og spontane ud, men når man ser, hvor kontrolleret kunstneren arbejder i andre af de ophængte lærreder, så er der tale om en omhyggelig fremkaldt effekt ved brug af netop tuschens egenskaber. Billederne åbner og opfordrer ved deres kompleksitet faktisk for beskuerens egne tolkninger, hvilket dog modvirkes en smule af Marie Irmgards trang til at belæsse sine værker med litterære efterskrifter.
Udstillingens største lærred, betitlet Aldous, refererer således også til en litterær kilde (Aldous Huxley). Det flot udførte maleri viser et minutiøst bearbejdet fletværk, som åbner for en eller flere særverdener.
Kunstneren har allerede en række censurerede udstillinger bag sig, og har dermed vist sig som et talent på vej. Fint at kunstforeningen så hurtigt har spottet Marie Irmgard, og bragt hendes lille stringente udstilling til Lyngby.
Udstillingen varer til og med lørdag den 27. november og kan ses i Lyngby Kunstforening, Jernbanepladsen 22, Kgs. Tirsdag-fredag Kl. 14-17 samt lørdag kl. 11-14.

Publiceret 09 November 2010 03:00

SENESTE TV