Eigil Saxe, præst i Christianskirken
Eigil Saxe, præst i Christianskirken
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kirkeklummen: Livsmod – og påske

Af Eigil Saxe, præst i Christianskirken og provst for kirkerne i Lyngby-Taarbæk

Kirkeklumme Hører kristendom og kirke til i fortiden? Har religionen ikke overlevet sig selv? Har troen nogen betydning for mennesker i dag?

Der sker noget i disse år

Min oplevelse er, at kirke og religion spiller en vigtig rolle i mange menneskers hverdag. Der er i mine øjne ikke tale om en tilbageskuende genopfindelse af og tilbagevenden til tidligere tiders vanekristendom. Der er snarere tale om en vilje og evne til at se fremad i en erkendelse og forståelse af, hvad der er på spil i samfundskulturen.

Her kan kirke og kristendom blive nye og relevante medspillere i menneskers dagligdag. Ikke i ensrettet og dogmatisk tilknytning til religionen, men som en praktisk og mangfoldig måde at udleve og udtrykke troen på i hverdagen. Vi finder hver især vores egen måde at gøre det.

Kirkerne er fyldt med mennesker og med liv

Kirkerne er i dag gode mødesteder for mennesker, der er på vej i livet. De vigtige samtaler i vores liv og samværet med andre har brug for steder og rum, hvor vi kan trække vejret. Kirkehusene og mødet med præster og andre ansatte og frivillige i kirkerne skaber åndehuller. Livsvigtige åndehuller.

I kirkernes babysalmesang og legestuer mærker vores små børn og deres forældre en livsnerve røre på sig. De lidt større børn udfolder sig gennem sangkor eller spejder og får lov til at stille nærgående spørgsmål om livet og døden i minikonfirmand-undervisningen. Det samme gør de store konfirmander i 8. klasse, når de sammen med 500 andre unge konfirmeres i deres kristne tro. Og sådan oplever kirkerne i stigende grad menneskers glæde ved at komme i kirken til hverdag og om søndagen. Mennesker i alle aldre, uanset vi er børn eller voksne, unge eller gamle.

Hvad skal vi med historierne?

Ofte bliver jeg spurgt, om folkekirken ikke kan droppe historierne om Jesus og Gud og så koncentrere sig om mennesker? Hvad skal vi med julens historie om Gud, der blev far til et menneskebarn, ja, selv blev menneske? Og påskens historie om den samme Gud, der dør og bliver levende igen, så intet menneske skal tro sig alene og forladt?

Det er netop i disse historier, at vores liv som mennesker bliver gennemlyst og udfoldet, så nye perspektiver åbner sig for os. En ny dag. Et nyt liv. På den måde kaster de livsmod af sig. Det kommer ikke ud af det blå, men netop i genfortællingen af Bibelens historier åbnes horisonter, som mennesker ikke af sig selv anede fandtes i tilværelsen.

Ja, påskens gule liljer, som vi pynter med i disse uger, melder om nyt liv og livsmod!

Glædelig påske!

Billedtekst
Billedtekst
Publiceret: 09. April 2017 14:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt