Kommunalvalg 2017
Kathrine H. Johansen.
Kathrine H. Johansen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kirkeklummen: Kom, lad os alle tro

Af Kathrine Holme Johannesen
Det er mere kontroversielt, hvis jeg stiller mig op og fortæller, hvor mange gange jeg har haft sex med min partner i denne uge og hvordan, end hvis jeg stiller mig op og fortæller, at jeg tror på Gud.

Det foregående er et citat. Det er et citat fra Tv-serien Herrens Veje, som kan ses på DR1 søndag aften i bedste sendetid dette efterår. Det er Adam Price, der står bag serien. Han siger, han håber, den får danskerne til at tale mere om tro. Det er noget af et mål at sætte sig. For vi danskere er bornerte, når det kommer til at tale om tro.

Vi taler åbent om meget. Børneopdragelse, parforhold, stress og også om sex. Men når det kommer til tro, bliver det svært. Vi når sjældent længere end til ytringer som: ’Jeg tror, at der er mere mellem himmel og jord.’ Det er ikke fordi, vi ikke vil. Man skal bare nævne, man er præst til et middagsselskab, så er temaet sat for den næste halve times samtale. Interessen for tro og kristendom er der. Det er bare svært at sige noget om ens personlige tro. Hvorfor? Hvorfor har vi danskere så svært ved at tale personligt om noget, der interesserer os? Måske er det fordi, mange ikke har sat ord på deres tro, siden de var børn. Fordi de mangler ord for, hvad det er, de tror på.

’Er du Gud?’, spurgte den fireårige den tidligere organist i Sorgenfri Kirke, da de to mødtes i kirkedøren på vej til gudstjeneste. Organisten havde et flyvsk halvlangt gråt hår og et til tider lidt drømmende blik. Så spørgsmålet var ikke mærkeligt. Sådan ser Gud ud for den fireårige. Men vi voksne skal gerne være kommet lidt længere med vores trosbilleder. Vi skal nødigt stadig tænke på Gud som en ældre gråhåret mand. Ej heller skal troen være barndommens sæt af entydige spilleregler, der gør tilværelsen lettere at komme igennem. For den kristne tro kræver noget af os. Gør tilværelsen sværere, men også dybere at leve. Den hænger uløseligt sammen med tvivl. Der er tider, hvor vi tror mere end andre. Og hvad er det så, vi tror på? Vi har en klar holdning til så mange andre ting i vores liv. Politik og ytringsfrihed for eksempel. Vi danskere plejer ikke at holde os tilbage. Så hvorfor ikke også overvinde den gamle bornerthed omkring troen og kaste os ud i det?

I år er det 500 år siden, munken Martin Luther slog sine tanker op på en kirkedør i Wittenberg. 500 år siden den revolution startede, der førte til kirken, som vi kender den i dag. 75,9% af os er folkekirkemedlemmer. Jeg håber, Adam Price får held med sit forehavende: At få danskerne til at tale mere om, hvad det er, de tror på.

Kom lad os tro i kirken, men også uden for kirken. Pressefoto
Kom lad os tro i kirken, men også uden for kirken. Pressefoto

Publiceret: 11. November 2017 12:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere