Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kirkeklumme: ”A stranger is a friend you’ve never met before”

Af Anne Katrine Sylvest, Sorgenfri Kirke

2017 ligger uskyldsren foran os - mulighederne er mange, og der er ingen grænser for hvilke nytårsforsætter man kan finde på. Nogle vil lykkes, mange vil fejle og endnu flere er flintrende ligeglade…

Men I år vil jeg forsøge mig med noget nyt – jeg vil ikke opstille mål eller forsøge at ændre alle mulige vaner. Ikke kaste mig ud i tusinde projekter, som kan blive ædt op af dagligdag, kedsomhed og frustration.

Nej, 2017 er året, hvor jeg får mig et motto. Tyvstjålet fra min ven Thorbjørn C. Pedersen, som er i gang med en fænomenal jordomrejse til alle verdens lande i en uafbrudt rejse og uden brug af fly. I skrivende stund har han besøgt over 123 lande og ikke været i Danmark siden oktober 2013 (man kan læse mere om hans eventyr på sociale medier under ”Once upon a Saga). Hans filosofi på rejsen er, som overskriften siger, ”A stranger is a friend you've never met before” og det er livsfilosofi i lommeudgave, og nogle få ord vi kunne få meget ud af at praktisere herhjemme.

Nogle vil måske indvende, at man vel ikke behøver at være venner med alle. Og nej det behøver man ikke, men i de seneste år er tonen i den danske debatkultur, ja i den danske dagligdag, blevet hård og afvisende overfor det, man ikke forstår – det både politisk, religiøst og i privaten. Vi ser kun argumentet og sjældent mennesket bag. Og dette medfører en fremmedgørelse af mennesker, som man ikke kender, ud fra hvad man tror og hører om dem.

”A stranger is af friend you've never met before” betyder ikke, at vi skal elske alle, vi skal ikke til at være bedste venner med alle. Men det fordrer en åbenhed overfor andre mennesker, en nysgerrighed på hvad det andet menneske rummer og et ansvar og respekt overfor andre. Det handler om en tilgang til mødet og en respekt i mødet med mennesker, man ikke kender. Teologen Løgstrup mente, at når to mennesker mødtes, så holdt de altid noget af hinandens liv i deres hænder – om de ville det eller ej. Og det er så vores ansvar ikke bare at smide det stykke liv væk, ikke at trampe på det, men at behandle det som var det en del af vores eget liv – at behandle det med respekt, nysgerrighed og åbenhed – som en uopdaged ven.

Så lad os i 2017 gå hinanden i møde med respekt, nysgerrighed og åbenhed og se ethvert menneske som ”a friend we've never met before”.

Publiceret: 08. Januar 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere