Kehnet Nielsen får lejlighed til fylde samtlige af Sophienholms vægge fra 17. februar til 8. april. Foto: Pernille Borenhoff
Kehnet Nielsen får lejlighed til fylde samtlige af Sophienholms vægge fra 17. februar til 8. april. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Jubilæumsår på Sophienholm: Glæd dig til masser af kunstneriske oplevelser

I år er det 50 år siden, at Sohienholm åbnede sin første kunstudstilling. I det hele taget står årets udstillinger i jubilæernes og de runde fødselsdages tegn

Af Pernille Borenhoff

I 2018 er det 50 år siden, at den første udstilling blev vist på Sophienholm. Et par år forinden havde den meget kunstglade borgmester Paul Fenneberg været stærkt medvirkende til, at Lyngby-Taarbæk Kommune købte Sophienholm af familien Aller, og at kommunen her kunne etablere et udstillingssted.

Jubilæet falder sammen med jubilæet for Stadsbiblioteket, som begge institutioner vil i løbet af sommeren vil markere .

Men der er andet og mere at fejre i 2018. I november fyldte den lokale kunstner Kehnet Nielsen 70 år, og det har udstillingsleder Benedicte Bojesen valgt at fejre med en soloudstilling med kunstneren.

“Kehnet Nielsen og Nina Steen-Knudsen, som vi har udstilling med i efteråret, er begge rigtigt gode malere, der måske har været lidt glemt, men som trænger til at blive vist igen. At Kehnet også er lokal og tilmed har haft rund fødselsdag gør det jo også ekstra interessant,” siger Benedicte Bojesen.

Udstillingen med Kehnet Nielsen bliver skabt udelukkende til Sophienholm.

Udstilling med Nina Steen-Knudsen bliver til i samarbejde med Holstebro Kunstmuseum.

“Jeg er meget spændt på begge udstillinger og glæder mig meget. Der komme kæmpe formater fra begge kunstnere, der stadig er vældig aktive,” siger Benedicte Bojesen.

Den 27. december 2017 er det 150 år siden, at Johannes Larsen blev født. Forårets udstilling er blevet til i samarbejde med Johannes Larsen-museet i Kerteminde netop i anledning af den runde dag.

Johannes Larsens have

“Vi har tidligere vist værker af Johannes Larsen, hvor fokus har været på fugle. På denne udstilling viser vi udelukkende haverelaterede billeder,” siger Benedicte Bojesen.

Udstillingen bliver efter samme koncept som den, der i sommer blev vist i Kerteminde. Men den bliver større, da Sophienholm har mere plads at gøre godt med.

Johannes Larsen i hans have i Kerteminde. Foto: Johannes Larsen Museet
Johannes Larsen i hans have i Kerteminde. Foto: Johannes Larsen Museet

Fritidskulturens udvikling

Sommerens udstilling viser fritidskulturens udvikling i Danmark lige fra 17- og 1800-tallets landsteder (Sophienholm f.eks.) over forrige århundredes sommervillaer, mellemkrigstidens feriehytter og tressernes typehuse til årtusindskiftets eksperimenterende fritidsbebyggelser og grønne livsformer. Der vises originale tegninger, akvareller, fotografier og modeller fra Danmarks Kunstbiblioteks samlinger samt tilsvarende materiale og genstande fra andre arkiver og museer. Der vil blive præsenteret materiale, som aldrig tidligere har været vist for offentligheden. Desuden udgives et stort bogværk med bidrag af nogle af de mest kompetente fagfolk inden for emnet, redigeret af Nan Dahlkild forfatter, mag.art. og udstillingens kurator.

“På Sophienholm ønsker vi at præsentere forskellige udtryksformer. Og i år er har vi valgt at vise arkitektur. Udstillingen starter her på Sophienholm og vises derefter i Fåborg og i Silkeborg, men den bliver lavet af os,” siger Benedicte Bojesen.

Det er Lyngby-Taarbæk Kunstforening, der som altid står for årets sidste udstilling, der i år markerer, at kunstnersammenslutningen Cobra fylder 70 år. Udstillingen 'Kunst og Kærlighed' er en manifestation af det 32-årige samliv baseret på kærlighed, rejser og kunstnerisk inspiration mellem maleren Carl-Henning Pedersen og fotografen Sidsel Ramson.

Carl Henning Pedersen er også permanent repræsenteret i af Cobraloftets felter.

Det var i øvrigt kunstforeningens daværende formand, Lyngbys borgmester Paul Fenneberg, der skaffede Cobrarummet til Sophienholm.

Udstillinger

13.jan.-11.feb.: Corner

17. feb.-8. apr.: Kehnet Nielsen 'Efterlandskaber'

14. apr.-10. jun. Johannes Larsens have:

16. jun.- 2. sep.: Sommerlandets arkitektur

8. sep.-4.nov.: Nina Steen-Knudsen: 'Love, Fear and Evil'

10. nov. -13. jan.: Carl Henning Pedersen og Sidsel Ramson 'Kunst og Kærlighed'

Merete Hansen “Damen fra Avignon II” er med, når kunstnersammenslutningen Corner i år fejrer, at det er 10 år siden, de flyttede fra Charlottenborg til Sophienholm. Udstillingen har fernisering den 13. januar og kan ses til og med den 11. februar.
Merete Hansen “Damen fra Avignon II” er med, når kunstnersammenslutningen Corner i år fejrer, at det er 10 år siden, de flyttede fra Charlottenborg til Sophienholm. Udstillingen har fernisering den 13. januar og kan ses til og med den 11. februar.

Publiceret: 03. Januar 2018 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt