Arne Christensen modtager af Handicaprådets handicappris blandt andet fordi han i mange år har arbejdet for bedre forhold for blinde og svagsynede i Lyngby-Taarbæk. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Arne Christensen modtager af Handicaprådets handicappris blandt andet fordi han i mange år har arbejdet for bedre forhold for blinde og svagsynede i Lyngby-Taarbæk. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

HANDICAPPRIS: "Begrænsninger afhænger af øjnene, der ser"

Handicaprådets handicappris gik til Arne Christensen, som gennem mange år har arbejdet for bedre forhold for blinde og svagsynede. Det Grønne Område tegner et portræt af manden, der blev den første blinde til at gennemføre verdens hårdeste skiløb

Fra 63-årige Arne Christensens kontorvindue hos Institut for Blinde og Svagsynede er der udsigt ud til gårdspladsen. Han fører armen frem for sig for at vise den udsigt, som han hver dag nyder.

Arne Christensen nyder ikke udsigten mindre, fordi han er blind. For hans indre blik ser han stadig bygningen overfor. Dens tagsten. Og gårdspladsen.

Det manglende syn har aldrig holdt ham tilbage. Han har cyklet Danmark rundt på en tandemcykel, deltaget i etapeløb i Frankrig, taget på skiferie de sidste 30-40 år. Og så har han som den første blinde person gennemført Arctic Circle Race, som med sine 160 kilometer skiløb på Grønland bliver betragtet som verdens hårdeste skiløb. Vel at mærke som den hurtigste deltager over 60 år.

I sit daglige arbejde som socialrådgiver hos Institut for Blinde og Svagsynede arbejder han på lige fod med de andre socialrådgivere. Han føler faktisk, at han har lettere ved at få etableret en god kontakt til de blinde borgere. For når han siger, at han forstår dem, tror de virkelig på ham.

Arne Christensen klager ikke over sit liv.

””Jeg har et godt liv, selvom jeg ikke kan se. Men det er ikke det, der afgør, om det er et godt liv. Jeg har et godt arbejde, jeg har min lille familie med børn og børnebørn, og jeg har mit frivillige arbejde i mit lokalområde,” fortæller Arne Christensen, som bor i Virum.

Årelang kamp

Arne Christensen byder Det Grønne Område inden for på sit kontor. Anledningen er, at han mandag ved en ceremoni på rådhuset fik handicaprådets handicappris. Formand for Handicaprådet, Ion Meyer, fortæller, hvorfor man har valgt at give Arne Christensen prisen.

”Arne har været meget engageret i blandt andet tilgængeligheden for blinde og svagsynede, blandt andet ved Lyngby Station. Det har været en årelang kamp. Han har også gjort meget for fritidsinteresserne for blinde og svagsynede, som han har støttet op om med forslag, ideer og praktiske ting, så de kan dyrke forskellige fritidsinteresser. I mange år har han været engageret i det,” siger Ion Meyer, som fortæller, at han også får prisen for sin præstation i Arctic Circle Race.

”Han har som den første blinde gennemført de 160 kilometer under kolde og fysisk anstrengende forhold. Det er en meget stor præstation, der blandt andet har betydet, at han er blevet optaget i Hall of Fame på Lanzarote. En Hall of Fame, der ellers er forbeholdt idrætsudøvere, som er verdensmestre eller olympiske mestre,” siger Ion Meyer og oplyser, at Arne Christensen også er blevet nomineret til Kulturministerens Handicapidrætspris.

”Arne er kendt som pålidelig, positiv og meget social. Han er kendt som én, man har tillid til, og som er god at samarbejde med,” siger Ion Meyer.

”Det er en stor ære og anerkendelse af den, synes jeg, lille indsats, men jeg er utrolig glad for, at det er blevet bemærket og belønnet,” fortæller Arne Christensen, som er repræsentant for Dansk Blindesamfund i Dansk Handicaporganisationers lokalafdeling i Lyngby-Taarbæk Kommune og medlem af handicaprådet.

Nedskæringer provokerer

Motivationen til sit store frivillige engagement skal delvist findes i de mange år som synshandicappet, fortæller han. Som 16-årig fik han konstateret en øjensygdom. Synet blev ringere som årene gik, og de sidste 20 år har han ikke kunnet skelne lys fra mørke.

Det har givet ham blik for, at de seneste årtier har betydet en forringelse af livsvilkårene for blinde og svagsynede.

”Jeg er blandt andet drevet af, at nedskæringer og besparelser betyder, at mange blinde og svagsynede ikke har så godt liv, som jeg tror, at de kunne have. Det provokerer mig, og derfor vil jeg kæmpe for, hvad der er ret og rimeligt. Vi må dog også sige, at vi blinde og svagsynede ikke er en stor befolkningsgruppe, så derfor er det almindeligt, at folk ikke ved så meget om, hvad det vil sige at være blind. Så mit arbejde handler om at informere befolkningen og politikerne, så de handler på et oplyst grundlag,” siger han.

Vil forbedre discounttilbud

Arne Christensen har lokalt kæmpet for bedre forhold for blinde og svagsynede. Han roser kommunalpolitikerne for en god og positiv dialog. Han synes, at de lytter. Han nævner, at kommunalpolitikerne lyttede og handlede, da Dansk Blindesamfund foreslog flextur, som nu er en mulighed for blinde og svagsynede til at blive transporteret rundt. Han nævner også de akustiske lydfyr, der bipper ved fodgængerovergangene, som hele tiden kommer flere af.

Men han har også haft tabte kampe. Men som han ikke har opgivet. Han fortæller, at Lyngby-Taarbæk Kommune tidligere tilbød blinde og svagsynede borgere plads på et dagcentertilbud i Farum. Det er sparet væk, fordi man ville lave sit eget tilbud.

”Men det er virkelig et discounttilbud. Det er ikke et ordentligt tilbud, og det bliver det heller aldrig,” siger Arne Christensen.

”Kommunen har en god økonomi, så jeg vil spørge, om det er tid til at revurdere tilbuddene til blinde og svagsynede,” siger han.

Kampen fortsætter

Selvom Arne Christensen nu også er blevet prisbelønnet fortsætter arbejdet. Han glæder sig over, at det er nemmere at komme rundt for blinde og svagsynede. Og han glæder sig over, at Dansk Handicaporganisation næste år skal holde et tilgængelighedsseminar i Lyngby-Taarbæk Kommune. Men det stopper ikke der.

”Jeg vil fortsat kæmpe for at forbedre handicappedes vilkår og være der for blinde og svagsynede,” siger han.

Han fortsætter også med at være fysisk aktiv.

”Idræt er det, jeg lever af, det, jeg elsker, og jeg kan ikke få nok af det. Det giver overskud og resurser til at klare mig i hverdagen, være aktiv i kommunen og klare mit arbejde som socialrådgiver. Det har idrætten stor betydning for,” siger han.

Publiceret: 06. December 2016 09:40

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt