Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

"Fremtidens ingeniør skal fanges i grundskolen"

Engineer the future vil have flere til at blive ingeniører og interessere sig for videnskab. Lyngby-virksomheden Geo er med i arbejdet, der satser på helt unge.

"Engineer the future", der er en sammenslutning af virksomheder og uddannelsesinstitutioner med det fælles mål, at bringe danske ingeniører og teknologieksperter i front og sørge for, at der bliver flere specialister inden for teknologi i fremtiden. Det netværk er Geo, der er en rådgivende ingeniørvirksomhed og specialister jord- og havbundsundersøgelser en del af.

Kim Sillemann er administrerende direktør i Geo og han mener, at det har store konsekvneser, at Danmark mangler kvalificerede ingeniører til at skabe den teknologiske fremdrift som samfundet har brug for. Derfor skal der fokus på fremtidens ingeniørmangel. Og det er de yngste man skal have fat i mener direktøren: 

"Vi tror på, at man skal ned i folkeskolen og have fat i børnene, mens de stadig besidder masser af nysgerrighed. Derfor har vi trimmet et af de kurser, vi udbyder til professionelle så det passer til elever i 5. klasse. Vi kalder det 'Fra jord til ord'.

Her skal børnene lære at bestemme forskellige jordtyper og de skal lære at det ikke er ligemeget, hvad der er nedenunder, når man bygger huse og broer. Vi har allerede haft en enkelt klasse inde og vi stiller os til rådighed for de skoler og lærere, der ser muligheder i vores tilbud. Vi vil gerne lave noget der fremmer interessen for ingeniørfaget."

Mens Geo og erhvervslivet er en af aktørerne i 'Engineer The Future', så er DTU en anden og rektor Anders Overgaard Bjarklev på DTU er enig i at der skal sættes tidligt ind for at få flere til at læse på ingeniøruddannelserne.  

"Vi er i en situation, der peger mod en fremtid med mangel på højt kvalificerede ingeniører. Og jeg er helt enig i, at man skal have fat i de unge, helt nede i grundskolen. Vi skal ud og have børnene gjort nysgerrige og få dem til at interessere sig for matematikken og naturvidenskaben. Vi deltager i Forskningens døgn og brander DTU og ingeniøruddannelser på den måde."

Nye retninger

De seneste år har der været stort fokus på innovation i samfundet generelt og også på ingeniøruddannelsen på DTU.  

"Der er fokus på innovation – det er en direkte forlængelse af H.C. Ørsteds vision om at være til gavn for samfundet. DTU skal skabe viden og job og velstand i landet, og det er rigtigt, at vi har et fokus på at udvikle de specielle innovative lyster. Men det sker ikke på bekostning af matematikken eller fysikken. Vi bruger ikke tiden på at undervise i et luftigt innovationsbegreb."

Men GEO-direktøren altså gerne have flere ingeniører med de klassiske dyder i orden. Kim Sillemann ønsker sig flere nørder, flere specialister.

"Mange af de specialer vi arbejder med på anlægsområdet, de folk, der kan lave veje og broer – de geotekniske ingeniører - dem bliver der uddannet for få af. Det tror jeg skyldes, at det ganske simpelthen er vanskelligt stof. Man skal kunne de klassiske fag og have styr på matematikken og fysikken. Der er for få, der bliver uddannet med de specialer. Vi prøver at skaffe folk i udlandet, hvor de har de nødvendige forudsætninger som vi efterspørger. Vi har folk fra Kina og Indien, der kan det matematik, som vi efterspørger, men problemet er, at de ikke bliver hos os.

De er ofte meget veluddannede og kommer med et internationalt blik på tingene. De er efterspurgte, og kommer ikke med kompetencer, der kan gå til lav løn. Så er de her fem til ti år inden de tager hjem igen," fortæller han.

Rektor på DTU erkender, at der er flere forskellige retningner som de studerende kan vælge nu end der har været, men det er vilkårene. Det handler også om efterspørgsel og der er nye områder, hvor der også efterspørges ingeniører.

"Vi lytter til vores aftagerpaneler og uddanner også ingeniører inden for nye retninger – life science eksempelvis – og det er den udvikling der sker og vores ingeniører er internationalt konkurrencedygtige," siger han og tilføjer: "Jeg sover trygt om natten. De unge mennesker vi uddanner i dag, er mindst lige så dygtige som i tidligere tider."

Publiceret: 02. Juni 2015 13:30
Leveret af Rudersdal Avis

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere