Udstillingen på Storm P Museet kan ses til den 22. oktober. Foto: Pernille Borenhoff
Udstillingen på Storm P Museet kan ses til den 22. oktober. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

FQM kan både slå på tromme og tegne

Multikunstneren Flemming Quist Møller, Taarbæk, fylder 75 år den 19. maj. Storm P Museet markerer fødselsdagen med en stor retrospektiv udstilling, der viser nedslag fra hans righoldige produktion

Af Pernille Borenhoff

“Når FQM rejser i landet er han - i modsætning til mange musiker-kolleger der tilbringer rejsen halvsovende på bagsædet - uafbrudt vågen. Han ser. Han studerer landskabsformer, by-historie, byggestil, dialekter, lokal-kultur - og ikke mindst sin kæphest: fugle.

Vel har han sine veltjente congas med i de store grove poser, men de er langfra hans eneste arbejdsredskab og selskab. Landkortet, kikkerten, notesbogen og pennen er aldrig langt væk.”

Sådan skrev Dan Turell om sin ven i 1981. Og selvom Flemming Quist Møller er blevet 36 år ældre, så er han stadig aktiv, evigt legende og nysgerrig.

Citatet er hentet fra det katalog, som Storm P. Museet på Frederiksberg har udgivet i forbindelse med den store retrospektive udstilling med historier, tegninger, malerier, grafik og scenografi, som er kommet fra FQM's hånd.

Stort set alle udstillede genstande er hentet fra hans eget lager i hjemmet i Taarbæk - byen, som han er født og opvokset i. Og hvor han har boet det meste af sit liv.

“Først boede jeg med mine forældre i en lejlighed i Taarbæk, men da jeg var 9 år, flyttede vi til et hus i byen, som jeg nu har arvet efter mine forældre,” siger Flemming Quist Møller, der den 19. maj fylder 75 år.

Livets skole

Det er Flemming Quist Møller, der sammen med museumsinspektør for Storm P. Museet, Nikolaj Brandt, har stået for udvælgelsen af værkerne.

De ældste er fra 1955. De nyeste blot et par år gamle.

Et af de ældste malerier forestiller fiskekoner på Gammel Strand. På et andet ser man tre skoleelever tynget af meget tunge skoletasker, mens en sort hånd griber efter dem.

'Skolevejen' hedder det. Og som billedet med al tydelighed viser, så var det ikke i skolen, at Flemming trivedes allerbedst.

“Min forældre syntes, at jeg skulle have en akademisk uddannelse, men jeg vidste meget tidligt, at jeg ville male og spille musik,” siger Flemming Quist Møller.

Så optaget af billedkunst var han, at han blot 13 år gammel alene cyklede til København for at gå på udstillinger. Og det er på en af disse ture, at han passerede fiskekonerne på Gammel Strand. Og forevigede dem.

“Næsten alle børn synes, at det er sjovt at tegne. Jeg har altid været lidenskabeligt optaget af at tegne. Nogle holder op, når de bliver større. Men vi er nogle stykker, der bliver ved, fordi vi ikke kan holde op,” siger han.

Livets gang og hele verden har været Flemming Quist Møllers læreplads og universitet.

Studenterhuen kom aldrig på hovedet af den unge Taarbækdreng, der forlod Ordrup Gymnasium af egen fri vilje, da han gik i 2. g.

Humor har - i lighed med congassen og tegneblokken - være trofaste følgesvende livet igennem. Og det var derfor naturligt, at det netop er Storm P. Museet, der markerer den runde fødselsdag med en udstilling.

Ideen startede sidste efterår, da Flemming Quist Møller modtog Storm P. Prisen. Og det var ved den lejlighed, at museets direktør fostrede ideen om en retrospektiv udstilling.

“Det er dejligt at fejre fødselsdag med en udstilling. Og så netop her. Jeg er vokset op med Storm P.'s tegninger og føler mig beslægtet med ham, for han levede også af at være humoristisk, og som mig malede han også hele tiden. Men jeg har flere farver på mine værker og er en bedre kolorist end ham,” siger han med vanligt glimt i øjet.

Børn og voksne kan synke ned i Bennys univers og læse en af FQM’s mange bøger. Foto: Pernille Borenhoff
Børn og voksne kan synke ned i Bennys univers og læse en af FQM’s mange bøger. Foto: Pernille Borenhoff

Cykelmyggen fylder 50 år

Stort set alle, der er født efter 1965, har på et tidspunkt i deres liv stiftet bekendtskab med Flemming Quist Møllers univers. Cykelmyggen Egon, Jungledyret Hugo og Bennys Badekar var klassikere, allerede da de blev født. Og de lever stadig i bedste velgående.

“Jeg er lykkelig for, at Bennys Badekar, Cykelmyggen og Snuden stadig kan bruges, og det glæder mig at konstatere, at fortællingerne virker endnu,” siger han.

Som 22-årig blev fin han sønnen Carl.

“Jeg og hans mor boede ikke sammen, og vi skiftedes til at have Carl. Jeg tegnede til Information dengang og lovede Carl, der på det tidspunkt var 3 år gammel, at jeg ville fortælle ham en historie og ville tegne noget for ham, når jeg var færdig med arbejdet,” siger han.

Da Carl kom op for sin fars skød, viste det sig, at han havde fået et myggestik.

“Jeg tegnede en myg til ham og forklarede ham om myg. Men så tegnede jeg nogle runde ben, og pludselig blev det til en myg på cykel. Jeg vidste ret tidligt, at jeg ville lave en billedbog, og da jeg var kommet i gang med cykelmyggen, var jeg klar over, at den duede,” siger han.

En klassiker var født. Og det i en sådan grad, at den nu 50-årige myg også er blevet til et teaterstykker, der har været opført for fulde huse på Østre Gasvæk, med Flemming Quist Møller selv som fortæller.

Malende musikere

Nogen pensionisttilværelse kan man ikke sige, at Flemming Quist Møller lever. For han er stadig på landevejene. Dog ikke længere med sin musikalske kollegaer i Bazaar.

“Vi stoppede for et par år siden, men havde talt om at tage en tur til. Desværre mistede vi jo Peter Bastian i vinter, så vi kommer ikke længere ud at spille,” siger Flemming Quist Møller.

Musik spiller han dog stadig, og det bliver han med egne ord ved med, indtil hænderne ikke længere vil lystre.

Sammen med sine kollegaer af 'malende musikere' udstiller han fra august i Silkeborg. Udstillingen går derefter videre til Tønder, Ålborg, Svendborg og Asnæs. De malende musikere er foruden ham Troels og Lars Trier, Frantz Beckerlee, Erik Clausen og Ole Fich.

Til næste forår udstiller han desuden på Mariehøjcentret i Holte. Og det skyldes blandt andet, at han også er blevet 'lidt' lokal i Rudersdal Kommune, idet Trørødskolen for to år siden fik lavet 'Cykelmyggens cykellegeplads'.

Udstillingen på Storm P. Museet, FrederiksbergRunddel, kan ses til den 22. oktober.

Fiskekonerne på Gl. Strand malede FQM, da han var 13 år gammel. Fra udstillingskataloget.
Fiskekonerne på Gl. Strand malede FQM, da han var 13 år gammel. Fra udstillingskataloget.
FQM har altid rejst meget. Denne kvinde har han set og foreviget i Dakar i 1981. Fra udstillingskataloget.
FQM har altid rejst meget. Denne kvinde har han set og foreviget i Dakar i 1981. Fra udstillingskataloget.
Den vrede eddekop-abe stødte han på ved Rio Christalino, Brasilien, i 1996.
Den vrede eddekop-abe stødte han på ved Rio Christalino, Brasilien, i 1996.
Se eller gense Bennys Badekar på udstillingen. Foto: Pernille Borenhoff
Se eller gense Bennys Badekar på udstillingen. Foto: Pernille Borenhoff
Publiceret: 19. Maj 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere