“Jeg tror, at man skal passe på med, hvor man udvider,” siger Bjørn Christoffersen (billedet). Foto: Mikkel Brøgger Petersen
“Jeg tror, at man skal passe på med, hvor man udvider,” siger Bjørn Christoffersen (billedet). Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fokus på Lundtofteparken: Stop før det bliver en ghetto

Selv om Lundtofteparken har alt, hvad man har brug for lige i baghaven, skal man være varsom med, hvordan området skal udvikles, siger beboer Bjørn Christoffersen

Én af de ting, som Bjørn Christoffersen er knap så begejstret for ved at bo i Lundtofteparken er bygningerne, som er ved at være gamle, det er den megen støj og larm, og så er det den store andel af indvandrere, “som man selvfølgelig mærker”.

I Bjørn Christoffersens opgang bor der indvandrere, som han taler med. Som naboer kan de sagtens sige til hinanden, hvis larmen er blevet for høj, eller andre problemer er blevet for store.

Men han mærker blandt andet en forskel, når han går op og ned af Lundtofteparkens stier.

“Den normale respekt for andre mennesker, som vi er vokset op med, hvor vi giver plads til hinanden, går til højre for hinanden, når vi møder modgående eller kørende, der mærker jeg, at det er man ikke vant til. Der må vi andre trække til siden. Jeg ved godt, at det er småting, men det er noget af det, man mærker i hverdagen, og som gør én lidt utryg, at man ikke kan sprede sig og sige ’okay, du skal også forbi’, tage hensyn til hinanden. Det er én af de ting, jeg lægger mærker til i hverdagen,” siger han.

Nærmer sig en ghetto

Udviklingsplanerne for Lundtofteparken er på nuværende tidspunkt, at området skal have mere bebyggelse. Men man skal være varsom med beboersammensætningen herude, siger Bjørn Christoffersen.

“Jeg tror, at man skal passe på med, hvor man udvider. Om det er almennyttig byggeri eller hvordan og hvorledes, så man ikke får skabt en ghetto her, som man har andre steder i Danmark,” siger Bjørn Christoffersen, som i de fem år han har boet i området, har oplevet, at Lundtofteparken er på vej i den retning.

“På de fem år har jeg godt kunne mærke en forværring. Det nærmer sig, at man har en følelse af, at det er ved at være en ghetto,” siger han.

Vil bidrage til fællesskab

Til gengæld lægger Bjørn Christoffersen ikke skjul på, at der er rigtig mange fortræffeligheder ved at bo i Lundtofteparken.

“Man har alt lige i nærheden. Bakken, skolen, som jeg kan se lige ned til, vi har Lyngby Storcenter, København er 20 minutter væk, der er 10 minutter til stranden. Det er lige meget, hvad du vil, så er det lige i baghaven. Det er skønt,” siger han.

Spurgt til fremtidsplanerne for området ser han både gode og dårlig ideer.

“Det gode er, at man vil renovere butikstorvet, og at der kommer nye butikker. og det er positivt, at man vil lave et center ovre ved Lundtofte Skole for aktiviteter. Det kunne også bidrage positivt til fællesskabet i hele Lundtofte, såfremt folk vil benytte det,” siger han.

“Det er rigtig positivt, at man vil gøre noget for at skaffe erhverv og arbejdspladser til Lundtofte. Det er altid sundt. Alle vil da gerne have sit arbejde som nabo,” siger han.

Bjørn Christoffersen er selv uddannet plastmekaniker. Men han savner nu ikke flere arbejdspladser til håndværkere i Lundtofte.

“Det giver enorm god mening, at man vil være et videnscenter herude, når man har DTU ved siden af. De videnstunge erhverv vil jo kunne samarbejde med DTU. Det kunne da være rart, at der også er arbejdspladser til håndværkere, men det giver nu så god mening, som det kan gøre, at man vil lægge videnstunge virksomheder ved DTU,” siger han.

Men Bjørn Christoffersen ser også negative aspekter ved udviklingen af Lundtofte.

“Det negative er letbanen, og det, der skal foregå ud mod motorvejen. Jeg mener ikke, at det er godt for nogen at knalde sådan en kæmpestor bygning op der. Det vil ødelægge området. Det vil netop gøre det mere ghettoagtigt, at du lige pludselig pakker Lundtofteparken ind,” siger han.

I de 20 år, som han har haft kendskab til Lundtofteparken, er der dog sket en positiv udvikling.

“Man har fået godt styr på klientellet, hvis man kan kalde det det, i Lundtofteparken, så udviklingen har været meget positiv. For 20-25 år siden var Lundtofteparken efter min opfattelse et banditkvarter. Man havde ballademagere og bøller, der rendte rundt og lavede ballade omkring i Lundtofteparken. Det har man fået styr på,” siger han, men tilføjer:

“Modsat så er andelen af indvandrere steget. Man burde nok holde det på et meget lavt niveau for at sikre, at integrationen bliver så god som mulig. Det skaber ikke god integration, hvis du har en stor koncentration af indvandrere. Danskerne vil nok også gruppere sig, hvis vi flygtede til et andet land. Vi ville så også fortsætte med at have de danske holdninger og traditioner, for vi bliver ikke præget af noget nyt. Det er vel en normal reaktion fra alle mennesker, at man holder fast i det, man er vant til og kendt ved,” siger han.

Derfor er det kommunens opgave aktivt at sørge for, at det ikke sker.

“Det skal fordeles og bredes ud, for hvis man har en stor koncentration, skaber man ghettoer og parallelsamfund,” siger han.

Publiceret: 22. August 2017 11:15

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt