23 cykler pr. 1.000 indbyggere blev der stjålet i 2015, og det er faktisk kun overgået af Københavns Kommune.
23 cykler pr. 1.000 indbyggere blev der stjålet i 2015, og det er faktisk kun overgået af Københavns Kommune.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Fokus på cykeltyveri: 186 millioner i erstatning for stjålne cykler

I 2015 blev der anmeldt 55.371 stjålne cykler. Det er ca. 152 cykler, der bliver stjålet hver eneste dag. En del af dem i Lyngby-Taarbæk Kommune

For godt et år siden fik jeg stjålet min godt ti år gamle cykel fra min garage. I flere uger havde jeg øjnene med mig og ledte på stationer og i hække, men uden held, og det endte faktisk med, at jeg ikke engang meldte den stjålet, fordi jeg vidste, at cyklens alder ville udløse et forsvindende lille beløb fra forsikringsselskabet.

Jeg blev også pludselig i tvivl, om jeg nu havde glemt at låse den...

Jeg ærgrer mig stadig. Det var en virkelig god cykel.

Og jeg er helt sikkert ikke den eneste. I 2015 udarbejdede Varefakta den første opgørelse af sin art, der viser hvor mange cykler, der bliver stjålet pr 1000 indbyggere i hver enkelt kommune, i hver enkelt region og i hele landet.

Her indtog Lyngby-Taabæk en lidet attråværdig 2. plads i landet på cykeltyvenes hitliste. Kun i København bliver der stjålet flere cykler målt pr. indbygger.

Undersøgelsen viste samtidig, at der overalt bliver anmeldt færre cykeltyverier, men i Lyngby-Taarbæk ser tendensen desværre ud til at pege i den modsatte retning sammenlignet med resten af regionen og landet som helhed.

Svimlende summer

23 cykler pr. 1.000 indbyggere blev der stjålet i 2015, og det er faktisk kun overgået af Københavns Kommune med 28 cykler pr. 1000 borgere.

Og det er vel at mærke de tyverier, der bliver registreret.

Ifølge en opgørelse fra brancheforeningen Forsikring og Pension blev der i 2016 udbetalt 186 millioner kroner til ofre for cykeltyverier. Dermed udgør cykeltyveri omkring 10 procent af de samlede udbetalte forsikringspræmier til ofre for tyveri hvert år.

I Det Grønne Område har vi de seneste år fremlyst fundne og forvundne cykler, hvor det heldigvis lykkes for nogen at genfinde deres stjålne cykel. Men det er et fåtal.

Med jævne mellemrum rydder DSB og kommunen op i cykelparkeringen på de lokale stationer. Her bliver efterladte cykler mærket, og efter tre til fire uger bliver de samlet sammen og afleveret hos politiet. Så kan man være heldig, at kunne generhverve sin stjålne cykel på politauktionen.

Cykelparkering

Lige nu er DSB i gang med at etablere en helt ny cykelparkering på Lyngby Station. I følge Niels A. Dam, der er chef for Bygherre & Entreprise, er det vanskeligt at dæmme op for cykeltyverierne, fordi parkeringskælderen skal være åben og lettilgængelig for alle. Men man kan selvfølgelig lænke sin cykel fast til de opstillede cykelstativer. Cykelparkeringen er også videoovervåget.

Hos Nordsjællands politi oplyser pressekoordinator Henrik Suhr, at han ikke umiddelbart har kendskab til specialafdelinger for denne type af kriminalitet, og han mener heller ikke, at der trods det store antal stjålne cykler aktuelt er nogle sager om organiseret cykeltyveri, der efterforskes.

Fakta Cykeltyveri

Gør det svært for cykeltyven

Monter en lås, der er godkendt af Dansk Varefakta Nævn (DVN). Du kan vælge mellem en fastmonteret lås, en wirelås, en bøjlelås eller en foldelås.

Ÿ Lås altid cyklen - også når du bare er hos bageren eller stiller den hjemme i garagen

Ÿ Lås cyklens stel, og helst begge hjul, fast til cykelstativ eller lignende

- og brug en godkendt lås

Ÿ Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det

Ÿ Når du parkerer ved station eller stoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt. Udover at låse din cykel, bør du låse cyklen fast til selve cykelstativet eller lignende. Måske der er mulighed for at benytte en aflåst cykelparkering

Ÿ Frist ikke tyven. Tag løse lygter, cykelhjelm og lignende med dig.

Låsebevis, kvittering og forsikring

Når du køber en ny cykel med en ny lås, får du et låsebevis (varefaktakortet). Låsebeviset skal være udfyldt med cyklens stelnummer, købsdato og forhandlerens stempel og underskrift. Forsikringsselskabet skal have låsebeviset, hvis du skal have erstatning ved tyveri af din cykel. Husk også at få et låsebevis, hvis du skifter din gamle lås ud med en ny.

Hvis du køber en gammel cykel, skal du bede sælgeren om en kvittering, så du har dokumentation for, at du ejer cyklen, hvis din cykel bliver stjålet

Hvis du mister din cykel, skal du så hurtigt som muligt melde den stjålet hos politiet. Bagefter kan du gå en tur i det kvarter, hvor cyklen blev stjålet. De fleste cykeltyverier er lejlighedstyverier, og din cykel er måske bare blevet kørt en tur rundt om hjørnet eller til nærmeste busstoppested.

Stelnummerregistret er åbnet. Alle kan nu søge i registret for stjålne cykler. Stelnummerregistret er søgbart fra den nye app “Politi”, der kan hentes i Google Play og App Store. Du kan også søge efter din cykel på hjemmesiderne cykeltyv.dk og efterlyseren.dk.

Anmeld tyveriet til politiet

Når du anmelder tyveriet til politiet skal du oplyse cykeltype, farve, mærke, stelnummer, værdi i kroner, forsikringsselskab, gerningstidspunkt og gerningssted.

Kilde: Det kriminalpræventive råd

Publiceret: 08. August 2017 11:45
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt