Leif Bork Hansen forlader embedsboligen på Rustenborgvej og flytter til Virum.
Leif Bork Hansen forlader embedsboligen på Rustenborgvej og flytter til Virum.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Flygtningepræsten fylder 70 år - og går af som præst

Han er kendt i det ganske land for sin indsats for flygtninge, der nær kostede ham embedet, ligesom der fulgte dødstrusler med. Hans kone betalte prisen, nu fylder han 70 år 3. august, stopper som præst 1. september og vil råde bod på det familiemæssige e

Af Grete Hansen

Sognepræst ved Lyngby Kirke, Leif Bork Hansen, fylder 70 år fredag 3. august. Og 1. september går han af som præst, kort før sit 30 års jubilæum ved Lyngby Kirke. Han er ved at fraflytte sin embedsbolig i Lyngby og flytter til Virum, hvor hans to børn, svigerbørn og børnebørn bor.

Leif Bork Hansen blev kendt i det ganske land, da han i slutningen af 1990?erne satte sit embede som præst på spil ved at hjælpe afviste serbiske asylansøgere med at gå under jorden.

De afviste flygtninge

Det var en overtrædelse af udlændingeloven, og han blev ved retten i Lyngby som den første herhjemme dømt for at skjule flygtninge. Det kostede en betinget dom på 20 dages hæfte. Senere blev han i Østre Landsret idømt en bøde på 2500 kr. for at samle penge ind til flygtninge.

Og siden da har flygtninge fyldt en stor del af hans liv. I 1992 rykkede flygtninge fra det tidligere Jugoslavien ind i det gamle lungehospital på Jægersborgvej i Lyngby.

"Jeg havde den første kontakt med dem, da vi holdt julefest. I 1998 bliver jeg ringet op om, at de serbiske flygtninge står til udvisning. Jeg siger, at jeg må tale med deres repræsentanter, og vi mødes her i spisestuen sammen med en tolk og Karsten Fledelius, der er Balkan-ekspert. En af dem siger, at der kan blive tale om at skjule flygtningene.

Min kone Heidi bliver vred. Hun er psykiater og ansat under Justitisministeriet. Men der var ikke tale om at skjule flygtninge på det tidspunkt," siger han.

Leif Bork Hansen skal snart til at være mere sammen med familien.
Leif Bork Hansen skal snart til at være mere sammen med familien.

Beslutter at skjule

Fire uger efter spørger jeg Karsten Fledelius: Kan de ikke vende hjem? "Nej," siger han.

"Jeg har ikke tænkt i civil ulydighed, jeg vil blot handle så godt jeg kan, og kontakter en journalist på Politiken. Hun kommer søndag og mandag kom artiklen ?Præst i forbøn for flygtninge", og så eksploderede det.

Jeg prøvede at råbe myndighederne op, men da jeg blev klar over, at det kunne jeg ikke, så besluttede jeg at skjule dem, og det meddelte jeg i medierne: "Jeg skjuler dem, det er mit ansvar", og han tilføjer: "Heidi var i Canada".

"Folk ringede fra hele landet og ville hjælpe, og flygtningene blev skjult i næsten to år. Min bror, der er præst i Ribe, havde en familie boende på sit loft i 13 måneder," fortæller han.

Sagen kostede

Men tiden bød også på dødstrusler og brosten gennem vinduet i hjemmet.

"Det var meget hårdt for Heidi. Børnene støttede hende. De var enige i mine holdninger, og synes det var i orden, men Heidi var ansat i Justitsministeriet. Havde vi ikke været gift så længe, kunne det have kostet vores ægteskab."

Flygtninge blev så stor en del af dagligdagen, så det var nødvendigt med et skilt "Privaten" til et rum, hvor Heidi kunne være.

I Lyngby kostede sagen kampe med kommunalpolitikerne og voldsomme dønninger i menighedsrådet.

"Det var svært for dem at forstå, at jeg kunne bryde loven. Det fantastiske er, at i dag står menighedsrådet enstemmigt bag. Der var også voldsomme tilkendegivelser fra menigheden. Der var folk, der ikke ville hilse juleaften, når de gik fra kirken og i Weekendavisen var der to sider med læserbreve, både dødstrusler og det modsatte, sagen ramte et ømt punkt hos mange."

Hans indsats kom der en bog ud om i 2000: "Ikke kun om søndagen. Om Leif Bork Hansen-sagen, civil ulydighed og demokrati," af Carsten Lunding.

Senere har den første dommer i hans retssag tilbudt at fortælle Leif Bork Hansens konfirmander om det at være dommer. I den forbindelse nævner han ordet forsoning.

Kirkegaard fylder

Søren Kirkegaard fylder også i hans liv.

Han har tidligere været medlem af Søren Kierkegaard Selskabets bestyrelse og har skrevet en bog om "Søren Kirkegaards hemmelighed og eksistensdialektik" - i øvrigt med hjælp fra sin hustru - holdt foredrag, skrevet artikler og trukket ham ind i det samfundspolitiske.

"Det er den enkelte, det drejer sig om," siger Leif Bork.

Årene i Lyngby

Om udviklingen over tiden i Lyngby siger han:

"Menigheden er større i dag end den var, da jeg kom. Kirken i dag er anderledes vedkommende. Religion er blevet mere personlig og vedkommende. Kirken dengang var der bare. Vi står i voldsomme spændinger i dag, alt er i skred. Det er en vigtig periode. Kirken er ikke et eller andet lille aflukke, den er med i alle mulige sammenhænge. Kirken er på den ene side stendød og på den anden siden spillevende."

Og så er det naturligt at spørge, hvad den aktive mand skal nu, hvor han holder op som præst?

Familien prioriteres nu

"Jeg har ikke lagt noget frem, jeg har altid synes, jeg var i tidsnød. Det er vigtigt at stoppe op. Men jeg vil fortsætte med flygtninge-arbejdet, som jeg har beskæftiget mig med dagligt siden 1992.

Min kone betalte prisen, hun fik dårligt hjerte. Jeg har noget, jeg skal have rettet op på familiefronten, her er et efterslæb. Jeg har altid været på farten, nu skal jeg være til sammen med mine nærmeste."

"Har du fortrudt?

"Nej," kommer det klokkeklart. "Jeg kunne ikke handle anderledes. Civil ulydighed skal man ikke være bange for. Du ved ikke, hvor det ender, men du handler."

I anledning af 70-års fødselsdagen holder Leif Bork Hansen åbent hus fra kl. 14 til kl. 17 ved Lyngby Sognegård, Stades Krog 9, 2800 Lyngby.

Fakta om Leif Bork

Født i Lønborg 1942. Faren præst, tre af de fem søskende blev præster. Cand.teol. i 1969. Præst i Græse-Sigerslevvester 1969. Præst i Skvævinge-Lille Lyngby 1971. Præst i Kgs. Lyngby 1982. Undervist i 20 år i hymnologi på Pastoralseminaret i København.

Publiceret: 30. Juli 2012 11:31

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere