Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Et fortroligt rum til at dele skilsmissesmerter

På Virum Skole kan skilsmissebørn tale med hinanden om at være bange for at gøre mor og far kede af det under en skilsmisse, og det svære ved at forældrene finder nye kærester. Et fortroligt rum, der giver tid til at tale om de svære ting, fortæller lærer

Alberte Sisi Palm Vestergaards forældre blev skilt, da hun gik i 0. klasse, og hun følte sig meget alene.

Hun var indtil 3. klasse det eneste skilsmissebarn i klassen. Men i 3. klasse blev Karla Klink Madsens forældre også skilt.

Karla Klink Madsen blev rigtig ked af det, men prøvede alligevel at være den sjove, som peppede stemningen lidt op.

For Karla Klink Madsen var det dog en hjælp ikke at være den eneste. For selv om de to piger selvfølgelig godt kendte hinanden som klassekammerater, så gav deres oplevelser som skilsmissebørn dem en fælles forståelse for den sorg, som en skilsmisse medfører.

Virum Skole har i dette skoleår skabt et rum, hvor skilsmissebørn som Alberte og Karla, begge 12 år, kan spejle sig i hinandens skilsmisseoplevelser. Gruppen mødes en-to gange om ugen. En af grupperne er for elever i 0.-3. klasse, den anden er for elever i 4.-6. klasse. 18 børn har indtil videre benytte sig af det uforpligtende tilbud.

”I det her rum har vi en fortrolighed omkring det, vi taler om. Man kommer ikke her for at få en god historie, som man kan fortælle videre til klassekammeraterne. Det har alle købt ind på,” fortæller folkeskolelærer på Virum Skole, Lone Fogh, mens Alberte Sisi Palm Vestergaard og Karla Klink Madsen nikker.

”Vi taler ordentligt til og om hinanden. Når én taler, er andre opmærksomme. Man skal ikke være bekymret for at høre ens historie fortalt videre. Det har givet et fællesskab. Børnene genkender hinanden i skolegården og får et betydningsfuldt fællesskab på tværs af klasserne. Dem, som er et par år yngre, ser op til de større piger. De ser, at man kan komme videre,” siger Lone Fogh.

Taler bedre med forældre

Det var Alberte Sisi Palm Vestergaard og Karla Klink Madsens klasselærere, som anbefalede dem at tage imod tilbuddet. Begge piger fortæller, at det var med en vis nervøsitet, at de gik ind til første møde, for man skulle fortælle om sin familiesituation, og hvordan ville man selv reagere på det, og hvordan vil de andre reagere?

Begge piger blev dog positivt overrasket, og de er ikke i tvivl om, at det hjælper.

”Det er rart at komme ud med det og tale om det med andre end ens forældre. Engang imellem føler man sig alene. Men det hjælper at komme i gruppen, for man føler sig mindre alene,” fortæller Alberte Sisi Palm Vestergaard.

”Jeg har fået rigtig gode råd, som jeg er gået hjem og brugt. Jeg var for eksempel bange for at tale med mine forældre om nogle ting, fordi jeg var bekymret for, hvordan de tog imod det. Men gruppen hjalp, så nu er jeg blevet bedre til at tale om tingene med mine forældre,” fortæller Karla Klink Madsen.

Folkeskolelærer på Virum Skole og initiativtager til skilsmissegruppen, Susanne Andersen, fortæller, at temaer som økonomi i forbindelse med skilsmisse, at være bange for at sige ting til mor og far, der kan gøre dem kede af det, og mor og fars nye kærester og forældrenes dating generelt er de ting, der bliver talt meget om.

Hun mener, at skilsmissegruppen er en oase i en travl hverdag, hvor der er god tid til at tale med børnene om svære emner.

”Vi har en enormt travl hverdag med 25 elever og mange faglige krav, og det giver mindre tid til det med relationer. Det er selvfølgelig noget, vi gør i forvejen, men vi har ikke samme tid til det som her,” siger Susanne Andersen.

Svært at sætte sig ind i

Skilsmissen kan stadig gøre ondt engang imellem, fortæller Alberte og Karla. Begge piger nævner, at det kan være svært, når andre børn viser billeder af familieture.

”Man har vænnet sig til det. Nogle gange går man med en drøm om, at de flytter sammen igen. Men jeg ved også, hvor meget de har skændtes. Så jeg har ikke noget imod det,” siger Alberte Sisi Palm Vestergaard.

”Jeg har det okay fint med det, men det kan også være ret irriterende nogle gange. At de ikke er sammen mere, og de ikke bor sammen mere,” siger Karla Klink Madsen.

Deres oplevelser med skilsmisse har dog knyttet de to piger sammen på en måde, som ikke var tilfældet før.

”Det har helt klart gjort os tættere. Hvis der sker et eller andet, så har vi en mulighed for at tale om det. Det er svært at sætte sig ind i,” siger Alberte Sisi Palm Vestergaard.

Publiceret: 19. April 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt