“Hvis man studerer tallene på landsplan, så er der ingen tendens til, at dem, der har et godt erhvervsklima, også har en positiv erhvervsudvikling,” siger kommunalforsker Roger Buch (billedet) til DR om Dansk Industris undersøgelse. Arkivfoto
“Hvis man studerer tallene på landsplan, så er der ingen tendens til, at dem, der har et godt erhvervsklima, også har en positiv erhvervsudvikling,” siger kommunalforsker Roger Buch (billedet) til DR om Dansk Industris undersøgelse. Arkivfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Eksperter kritiserer DI’s undersøgelse

Træk blot på skuldrene af Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse, lyder det fra kommunalforsker

Tre forskellige eksperter spørgsmålstegn ved Dansk Industris undersøgelse, som de karakteriserer som ubrugelig og problematisk, mens medierne også bliver kritiseret.

Lektor på Institut for Marketing & Management hos Syddansk Universitet, Per Servais, siger til Det Grønne Område:

“Undersøgelsen er problematisk, for der er nogle ting med, hvordan man gør rent statistisk. For eksempel hvis man svarer, at man er utilfreds med skatten. Men vi ved ikke, om det er fordi, at man er utilfreds med skatten, eller hvad man får for skatten,” siger han og påpeger, at undersøgelsens rangordning også giver problemer.

“Hvis alle kommer synes, at det går godt, men én kommune vurderer, at det går knap så godt, så ryger den ned, mens andre ryger op. Hvis alle elever får karakteren 12 og én får 10, så er 10 jo ikke en skidt karakter,” siger han og roser undersøgelsen for, at den er med til at skabe dialog mellem kommunerne og virksomhederne.

Kommunalforsker Roger Buch går længere i sin kritik af undersøgelsen. I et interview med DR fra 2015 tog han udgangspunkt i Københavns Kommune, som det år lå på 85. pladsen af de 98 kommuner.

“Ligesom Købehavns Kommune kan trække på skuldrene over den her undersøgelse, så kan man i virkeligheden gøre det samme i resten af landet. For det er i bund og grund andre ting end erhvervsklimaet, der afgør, om man har en positiv eller en negativ erhvervsudvikling. Koblingen mellem erhvervsklima og en positiv erhvervsudvikling findes simpelthen ikke,” lyder Roger Buchs vurdering til DR og tilføjer:

“Hvis man studerer tallene på landsplan, så er der ingen tendens til, at dem, der har et godt erhvervsklima, også har en positiv erhvervsudvikling. Og i den anden ende - dem, der har et dårligt erhvervsklima, de har heller ikke en dårlig erhvervsudvikling. Så der er ingen sammenhæng, men det er lykkedes Dansk Industri over en årrække at tegne et billede af, at det her er vigtigt og væsentligt.”

Slår du konen?

Lektor i statskundskab på Syddansk Universitet, Christian Elmelund-Præstekær, mener, at medierne - et lokalt eksempel kunne være denne avis - bærer en del af ansvaret for, at kommunerne år efter år skal forholde sig til undersøgelsen.

“Det er svært for dem, der bliver spurgt, ikke at svare. Det svarer lidt til at spørge, om man er stoppet med at slå sin kone. Det er et spørgsmål, man ikke rigtig kan undgå at svare på, og det er godt set af dem, der laver de lister,” siger han til DR.

Publiceret: 12. September 2017 14:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt