En af Andreas Byskov Sarbos mange sejre på landevejen fandt sted i Ikast ved et etapeløb i pinsen.
En af Andreas Byskov Sarbos mange sejre på landevejen fandt sted i Ikast ved et etapeløb i pinsen.
Foto: Hanne Blume
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Det ultimative mål er at komme med til Tour de France

Et 16-årigt stortalent hos Lyngby Cycle Club er netop udtaget til at repræsentere Danmark ved Ungdoms-OL efter kun tre sæsoner i cykelsporten. Men ambitionerne rækker endnu længere

“En af mine venner kalder det 'en fritidsbeskæftigelse, der har taget overhånd'. Det passer vist meget godt,” griner den 16-årige Andreas Byskov Sarbo, som DGO har mødt i Lyngby Cykle Clubs klubhus, som er været udgangspunkt for hans forholdsvis korte cykelkarriere.

Årsagen til mødet er, at den unge cykelrytter forleden blev udtaget til at deltage i Europæisk Olympisk Ungdomsfestival (EYOF) - også kaldet ungdoms-OL - i Ungarn i slutningen af juli.

Begyndte ret sent

Dermed er han én af blot tre danske cykelryttere, som skal konkurrere i linjeløb og enkeltstart mod unge fra hele verden.

“Vi var 10 ryttere i bruttotruppen, så det var stort, da landstræneren ringede og fortalte, at jeg skal med. Det er altid en ære at repræsentere Danmark internationalt,” siger det 16-årige stortalent fra klubben på Carlshøjvej.

Det ekstraordinære ved Andreas Byskov Sarbos karriere indtil nu er, at han ikke - som de fleste voksne topryttere - begyndte at konkurrere på cykel i en meget ung alder. Faktisk er han kun i gang med sin tredje sæson som licensrytter.

“Jeg startede som U15-rytter i Lyngby CC i 2015, da jeg var 13 år. Jeg havde spillet både fodbold og håndbold, men jeg endte med at satse på cykling ganske enkelt fordi, det er det sjoveste,” fortæller Andreas Byskov Sarbo, som havde en usædvanlig debutsæson, da han ved DM blev enkeltstartsmester i Østbirk i det kuperede Østjylland.

“Jeg vandt med tre sekunder til nummer to, så det var en sejr, der gav blod på tanden,” husker den talentfulde cykelrytter, der i to år har været med i bruttotruppen til landevejslandsholdet.

Det er blot tredje sæson, at Andreas Byskov Sarbo kører for Lyngby CC på Carlshøjvej, men han har allerede mange mesterskabspokaler i trofæskabet. Foto: Jesper Berg
Det er blot tredje sæson, at Andreas Byskov Sarbo kører for Lyngby CC på Carlshøjvej, men han har allerede mange mesterskabspokaler i trofæskabet. Foto: Jesper Berg

Kører gerne internationalt

I sin korte karriere har Andreas Byskov Sarbo ud over en lang række sejre på landevejen også opnået at blive udtaget til banelandsholdet og have vundet DM i holdløb på bane.

Derudover er han kommet i kontakt med et belgisk cykelhold, som han flere gange i foråret har kørt løb for.

“Jeg elsker at få international erfaring, så derfor håber jeg også at komme til at køre for Roskilde, når jeg i næste sæson rykker op som juniorrytter,” fortæller Andreas Byskov Sarbo og hentyder dermed til, at han næste år skal finde sig et såkaldt junior team. Her kommer han til at køre sammen med andre store talenter, og hos Team Roskilde Junior er man kendt for at give rytterne mulighed for at køre mange udenlandske løb.

Andreas Byskov Sarbo vægter sin sport højere end ungdomslivet. Så han er ikke med til klassefester og har aldrig smagt alkohol. Foto: Jesper Berg
Andreas Byskov Sarbo vægter sin sport højere end ungdomslivet. Så han er ikke med til klassefester og har aldrig smagt alkohol. Foto: Jesper Berg

Seriøst for sjov

Det er dog med en vis tristesse, at han kan se frem til at skulle forlade sin klub gennem tre år, Lyngby CC.

“Jeg skulle i sin tid vælge mellem Ordrup og Lyngby og endte med at vælge Lyngby CC. Jeg kan godt lide menneskene i klubben, og her er hyggeligt. Klubben giver plads til at være seriøs, men også til at cykle for sjov. Her er et fint mix, som gør, at der er en afslappet mulighed for at udvikle sig,” siger han.

“Jeg har en klar ambition om at blive professionel og komme til at køre Tour de France en dag. Det er dog en usikker levevej, så jeg gør alt, hvad jeg kan for også et få en uddannelse,” siger Andreas Byskov Sarbo, som netop har afsluttet 9. klasse med topkarakterer.

Efter sommerferien skal han i gymnasiet på Falkonergården på Frederiksberg. Her har man et samarbejde med Team Danmark, hvilket giver mulighed for at kombinere uddannelsen med livet som cykelrytter på eliteniveau. Men først gælder det Ungdoms-OL i Ungarn.

Publiceret: 24. Juni 2017 15:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere