Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Det taler mænd om i en sauna: "Der er højt til loftet og en ganske særlig stemning. Der bliver sagt mange kloge ting"

At mænd taler om andet end sex, kvinder og karriere når de en gang om ugen mødes i en sauna, dokumenterer Jørgen Frøhlich i romanen ’Røster fra en sauna’

Af Pernille Borenhoff
Hvad taler mænd om, når de sidder i en sauna? Sex, arbejde, koner, kæreste, biler, børn og karriere kunne vel være et rimeligt godt gæt.

Lyngbyborger, journalist og forfatter Jørgen Frøhlich har i mange år svømmet i blandt andet Lyngby Svømmehal og Kildeskovshallen i Gentofte. Og som en flue på væggen har han lyttet til, hvad de mænd, han delte sauna med, talte om. Det er der kommet en bog med titlen ’Røster fra en sauna’ ud af.

“Der er højt til loftet og en ganske særlig stemning. Der bliver sagt mange kloge ting,” siger Jørgen Frøhlich.

Bogen er bygget op omkring 53 små cases, og læseren bliver lukket ind i saunaen, og hører hvad en lærer, læge, journalist, taxichauffør og smed taler om, men de sidder med et håndklæde om livet i en 80 grader varm sauna.

“Det er store emner, der bliver talt om. Der bliver både grædt og grinet og talt om stress, depression, terror og alkoholisme. I saunaen kommer vi virkelig ind bag de pæne forstadsdøre,” siger Jørgen Frøhlich.

Diskussions-bog

Bogen er ikke en 1-1 gengivelse af, hvad han har hørt og set i saunaen. Men de samtaler, han har været vidne til, har været en stor inspirationkilde,

“Bag masken af morskab er der en masse livsfilosofi, og det er en bog, som jeg tror, at kvinder kunne blive klogere af at læse,” siger han.

Jørgen Frøhlich tror ikke, at de enkelte mænd vil kunne genkende sig selv i bogen.

“Jeg har ladet mig inspirere fra 3-4 forskellige saunaer,” siger han.

Jørgen Frøhlich vil naturligvis gerne underholde med sin roman. Man han har også et andet ærinde.

“Jeg vil gerne bevise, at vished er noget skidt. For så er det jo, at man ikke behøver at tænke,” siger han.

Bogen er bygget op som en diskussionsbog mellem de mere elle mindre tilfældige modpoler af hverdagsdanskere.

Det er Jørgen Frøhlichs anden roman. Den første ’Og mens englene græder’ handler om det svære parfold og udkom for godt et år siden.

“Da jeg var færdig med den, tænkte jeg, at jeg aldrig mere ville skrive en bog. Det er ensomt at skrive alene, når man har været vant til at sidde på et stort kontor med mange mennesker omkring sig,” siger han.

Omvendt er det også svært at lade være, når ord har været en fast bestanddel af ens liv de seneste 50 år.

Egentlig ville Jørgen Frøhlich have været præst og læste teologi, men han skiftede til journalistisk og kom i mesterlærer på Politiken. Siden har han været ansat på BT og på Politikens lokalaviser. I 2015 gik han på pension efter 28 år som pressechef i Dansk Camping Union.

Publiceret: 13. December 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område