Der arbejdes med lektierne hos Kirsten i studietiden på Kongevejens Skole. Foto:Grete Hansen
Der arbejdes med lektierne hos Kirsten i studietiden på Kongevejens Skole. Foto:Grete Hansen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

“Det skaber mening og glæde”

De seniorer, der bruger tid i folkeskolerne i Lyngby-Taarbæk føler, at de bidrager til samfundet og vores børn. Og de får livskvalitet og glæde tilbage. Børnene elsker dem

Af Grete Hansen
Den frivillige forening "Pensionister i skolen" i Lyngby-Taarbæk har 54 medlemmer i alderen 60-75 år. De er en hjælpende hånd i kommunens folkeskoler. Det startede med bl.a. lektiecaféer, som nu efter folkeskolereformen hedder faglig fordybelse eller studietid. I SFO giver pensionisterne en hånd med i bl.a. de kreative værksteder.

Det Grønne Område har besøgt Kongevejens Skole en torsdag i december, hvor det er formanden for "Pensionister i skolen", Kirsten Christensen, der er til rådighed for børnene i 5. klasserne, der gerne vil læse lektier hos hende.

Om mandagen er det Jutta Petz, der læser lektier med eleverne i 5. klasse i studietiden, og om tirsdagen er det Mona Berthelsen.

Kirsten er til rådighed i studietiden på Kongevejens Skole hver torsdag kl. 12-14 sammen med lærere og pædagoger.

På Virum skole er hun også tilknyttet det valgfri fag madkundskab for 8. kl.

Der staves

I dag skriver nogle dansk, andre billedfortælling, nogle læser og andre arbejder med matematik.

"Hvordan staver man til kamme," lyder det fra en pige, og så er det lige muligt at komme omkring kramme og andre lignende ord.

"Procentregning er svært lød det fra en anden, men nu har jeg lært det".

En af styrkerne ved pensionisterne er, at de ofte forklarer tingene på en anden måde end lærerne. Og de har roen og tiden til at komme vidt omkring.

Børnene er glade for Kirsten. Foto:Grete Hansen
Børnene er glade for Kirsten. Foto:Grete Hansen

"Det er så oplivende"

Både børnene og skolerne er glade for jeres indsats, hvad får I selv ud af det?

"Det giver mening, at man kan gøre en forskel. Det giver højere livskvalitet. Seniorerne føler, at de bidrager til samfundet og vore børn, der er vores fremtid. Det skaber glæde, det er berigende, man er glad, når man går herfra, det er så oplivende," siger Kirsten Christensen.

"Man er der, når man er der, og har ikke andre ting, man skal gøre samtidig.

Vi har et godt samarbejde med lærerne og pædagogerne, vi er en hjælpende hånd," siger hun.

På alle skoler

Pensionister i skolen er tilknyttet alle kommunens skoler, men Lundtofte Skole og Hummeltofteskolen holder pause i øjeblikket.

Der er forskel på de opgaver, skolerne ønsker en hjælpende hånd til.

På Kongevejens Skole er det studietid for 4., 5. og 6. klasserne samt indskolingen, og i SFO er det syværksted og træværksted, og pensionisterne læser også højt og tegner med børnene.

Virum Skole får hjælp til de valgfri fag, og i klubberne Kolle og Tryggehvile bidrager pensionsterne i syværkstedet og cykelværkstedet.

På Trongårdsskolen er der hjælp i SFO'en med kreative værksteder og i en lektiecafé med mange 2-sprogede elever. Engelsborgskolen har aldersopdelte lektiecafeer for 2-sprogede, her hjælper pensionisterne især med dansk, sprog og matematik, Lindegårdsskolen har en del inklusionselever, og her har man ønsket hjælp til elever, der har svært ved at koncentrere sig samt lidt ekstra inspiration i dansk- og historietimer, hvor pensionisterne læser op eller deler ud af egen viden og erfaring. Her ydes også hjælp i matematik og støtte til 2-sprogede elever.

På Fuglsanggårdsskolen og Taarbæk skoler giver pensionisterne lektiehjælp.

På Sorgenfriskolen hjælper pensionisterne i caféen, hvor der kommer elever, der har brug for en pause fra timerne.

Publiceret: 17. December 2014 08:35

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere