Et smukt, idyllisk snelandskab i Sorgenfri Slotspark cirka 1940. Foto: Lyngby-
Taarbæk Stadsarkiv
Et smukt, idyllisk snelandskab i Sorgenfri Slotspark cirka 1940. Foto: Lyngby- Taarbæk Stadsarkiv
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Den idylliske hvide jul

Først i løbet af 1800-tallet blev der skabt en forestilling om den idylliske hvide jul med et smukt snedækket landskab som kulisse

I landbrugssamfundet betød det næppe noget, om julen var hvid eller ej.

Først i løbet af 1800-tallet blev der skabt en forestilling om den idylliske hvide jul med et smukt snedækket landskab som kulisse. Det kom blandt andet til udtryk i en ny form for julelitteratur og julepostkort.

Et eksempel er julen i klassikeren ’Peters Jul’, der udkom første gang i 1866 og er skrevet af Johan Krohn.

Mange kan også citere de første linjer: “Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid, så véd jeg julen kommer.” Historien her følger drengen Peter i juledagene lige fra forberedelserne til julen, over juleaften, nytårsaften og helt til helligtrekonger, hvor julen slutter med, at det gamle visne juletræ køres væk.

I over 100 år har sneen således været et af julens mange symboler, og der er her ved juletid sikkert også en del nostalgi i ønsket om en hvid jul.

Ved hvid jul forstår DMI, at over 90 procent af Danmark om eftermiddagen 24. december er dækket af sne på mindst en halv centimeters dybde. Og det har vi faktisk kun oplevet syv gange siden 1900: nemlig 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981 og 1995.

Ifølge DMIs prognose skulle den hvide jul desværre ikke blive til noget i år, så vi kommer ikke til at opleve et så smukt snedækket landskab som her på billedet fra Sorgenfri Slotshave omkring 1940.

Publiceret: 30. December 2017 10:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område