Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Whistleblowerordning er et skridt i den rigtige retning

Henrik Saabye, Tokkekøbvej 51, Allerød

En whistleblowerordning er et skridt på vej i den rigtige retning, men man kan jo ikke nøjes med kun at henvende sig anonymt, når der er tale om ulovligheder.

Hvis der foregår noget ulovligt, er der ingen grund til at være anonym. Man skal under ingen omstændigheder være usikker på sin ansættelse, eller at det bliver brugt mod personen efterfølgende.

Problemet i Lyngby-Taarbæk Kommune er et andet, og jeg vil med fuldt overlæg gentage mig selv.

Det er ikke ulovligt og falder ikke ind under det faglige system, når en ledelse kan undlade at arbejde med henvendelser fra Arbejdstilsynet, undlade at arbejde med resultaterne fra dyre Rambøll-undersøgelser (psykisk APV), bruge offentlige midler til at lukke munden på medarbejdere, der har et andet syn på forholdene (to millioner kroner).

Undlade at gennemføre mus-samtaler, se igennem fingre med bagtalelse og sladder, præsentere en fiktiv virkelighed, der er svær at genkende, pynte på referater, undlade at holde brand- og evakueringsøvelser, modarbejde pædagogiske tiltag, ansætte medarbejdere med lovning på, at der ikke indgik tunge løft i arbejdet, hvilket desværre var tilfældet, og som efterfølgende afstedkom sygefravær, nægtet opsætning af lamper ved utilstrækkelig belysning, afvist af følge kommunens anbefalinger om ekstrem dårlig akustik i opholdsrum for autister - jeg kunne blive ved.

Det er ikke ulovligt, det er dårlig ledelse. Whistleblowerordning løser ikke det problem, og det gør henvendelser til ledere længere oppe heller ikke, og der er ikke tale om anonyme henvendelser, det er seriøse henvendelser med navn.

Lyngby-Taarbæk Kommune bør gå foran og indføre meddeleret.

Der foreslås derfor indført en meddeleret for ansatte i den offentlige forvaltning, hvis der forekommer uredelighed og åbenbart misbrug af offentlige midler, det vil sige en slags ret til at slå alarm.

Formålet med forslaget er at sikre offentlige ansatte en udtrykkelig ret til - i samfundets interesse - at gøre opmærksom på uredelige forhold på den ansattes arbejdsplads og åbenbart misbrug af offentlige midler. Med udtrykket 'åbenbart misbrug' af offentlige midler tænkes både på manglende klar bevillingsret, anden anvendelse af offentlige midler, end der er hjemmel til, og manglende økonomisk kontrol.

Meddeleretten indebærer en ret til at gå til medierne, til at forblive anonym samt retsbeskyttelse, hvis den pågældende ansattes navn alligevel måtte komme frem med ansættelsesmæssige konsekvenser som følge - for eksempel afskedigelse, degradering eller forflytning.

Det er naturligvis ikke hensigten med forslaget at fremme en angivermentalitet eller utilfredse medarbejderes muligheder for at chikanere ledelsen i en myndighed. Forslaget kræver også af denne grund en afgrænsning, så det kun kommer til at omfatte situationer, hvor der er påtrængende grundlag for at slå alarm.

Publiceret: 17. Marts 2017 16:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt