Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Vi har gode skoler - men hvad med de svage unge?

Kasper Haagensen (S),

Brede 75,

2800 Kgs. Lyngby

Jeg kan læse, at en stolt borgmester fremhæver, at vi sidste år fik landets bedste afgangsprøver på folkeskolens 9. klassetrin. Det kan jeg da kun være enig i, er superflot af vores unge i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det er en kombination af gode lærere, de gode rammer, vi har valgt at have på skolerne, og som Socialdemokraterne har kæmpet hårdt for, og ja, ikke mindst ressourcestærke familier.

Der er dog et men, for mens det går godt for langt de fleste, så er der altså også unge i kommunen, som kæmper hårdt for at følge med. Desværre er dette et område, som der næppe er mange i den siddende kommunalbestyrelse, som har lyst at prale af.

For i de sidste fire år er der skåret hårdt på klubbernes tilbud, et af Danmarks bedste 10. klasses-centre er smadret til ukendelighed, man har splittet ungdomsskolen op på flere skoler og ja, så fjernede man de unges skaterbane, da man solgte bygninger på Gyrithe Lemchesvej, hvor ungdomsskolen havde til huse.

For to år siden havde man seks 10. klasser på Lyngby-Taarbæk Ungdomsskole, klasser som havde linjefag som bl.a. understøttede de unges videre vej til en videregående uddannelse som handelsgymnasium, teknisk skole, teknisk gymnasium eller andet.

Der kom elever fra alle omegnskommuner, 10. klasses centret lå attraktivt, tæt knyttet til Lyngby Handelsskole, og de unge følte sig godt på vej til at blive voksne og fik lysten til at læse videre.

I dag kan man dårligt tiltrække elever nok til to klasser, og 10. klasse er placeret på en folkeskole, hvor det ikke længere er det attraktive tilbud, som vi tidligere kunne mønstre for de unge, som i forvejen har det svært med at komme videre.

Lyngby-Taarbæk Kommune var en af de første kommuner i Danmark til at samle ungdomsskolen på en centralt liggende skole. Det har altid været et sted, som de unge i kommunen har søgt hen til, et fristed og et sted, hvor de i trygge rammer kunne møde de andre unge fra kommunen.

Ungdomsskolen er blandt andet for dem, som føler sig tabt på deres folkeskole, et sted, hvor man kan få ny start, nye lærere og samle ny energi.

Det er også et sted, hvor de unge kan tage en fortrolig snak med en lærer på en helt anden måde end med de lærere, som man har til hverdag, og som man måske ikke har lyst til at dele sine inderste tanker med.

Selvom det har skabt en forringelse af ungdomsskolens tilbud, at det er splittet op på flere skoler i dag, så var der 18 procent større søgning på ungdomsskolens tilbud i 2016/2017 end året før. Dog stadig lavere, end da ungdomsskolen lå centralt samlet et sted.

Det er helt i orden at pryde sig med, at vi har Danmarks næstbedste 9. klasser. Vi skal blot sætte langt bedre ind over for de unge, som har det svært.

Der har været alt for mange nedskæringer på dette område og hovsa-beslutninger. Forskellen mellem de stærkeste og de svageste unge i kommunen må ikke vokse, den skal hellere formindskes.

Publiceret: 02. August 2017 20:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere