Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Vi bør lære af fortidens fejl

Af Henriette Breum M-KB (V)

Hvad gør vi, når der i en periode er for få børn og for mange institutionspladser? Det er ét af de evigt tilbagevendene spørgsmål.

I min tid som lokalpolitiker har jeg indtil nu kun været med til at stille pavilloner op og fylde ekstra børn i institutionerne, da børnetallet har været stigende. Men nu går det den anden vej, og spørgsmålet er så, om det er ved at være tiden at lukke institutioner?

Som situationen ser ud nu, bliver det et rungene nej fra mig. Befolkningsprognoserne viser nemlig, at børnetallet om få år igen er stigende. Og hvad gør vi så, hvis vi har lukket en institution? Skal der så fyldes ekstra børn i vores allerede fyldte institutioner?

Af præcis denne årsag valgte Venstre at sige nej til forslaget fra Konservative om at lukke en lille institution. Vi ønsker i stedet at arbejde på bedre fleksibilitet i vores eksisterende institutioner, så man både kan tage færre/flere børn i perioder, hvor der er behov herfor.

For mig personligt er det ligeledes et deja-vu, at der foreslås lukning af små institutioner. Det er nemlig ikke mere end otte år siden, at skovgrupper og skovbørnehaver blev syndebukken for nedskæringer på daginstitutionsområdet.

Enten blev de små børnehaver varslet lukket eller skovgrupperne skåret i normering, så det ikke længere var muligt at have samme omfang af udflugter. Et “luksustilbud”, som Konservative kaldte dem.

Derfor fandt man det mest rigtigt at nedlægge dem. På det tidspunkt var det både et spørgsmål om, at der skulle spares penge samt at der var for få børn. Men der gik ikke mere end et år, før børnetallet igen løb løbsk, og de nedlagte pladser manglede.

Vi har som kommunalpolitikere et ansvar for at økonomien hænger sammen - men vi har så sandelig også et ansvar for at sikre, at vi har de dagtilbud, som forældrene efterspørger. Det er jo deres skattekroner, der går til etablering af pladserne. Og derfor kæmper jeg (stædigt, som nogle vil sige) for, at vi bevarer mangfoldigheden i vores tilbud. Vi skal både have små, store og integrerede institutioner samt dagplejepladser. For børn er forskellige, og det er forældrenes præferencer også.

Det er både et spørgsmål om at sikre, at der er den type tilbud, som forældrene efterspørger og som de enkelte børn har behov for samt at sikre den fleksibilitet, der er behov for når børnetallet ganske naturligt både falder og stiger hen over årerne.

Publiceret: 11. Maj 2017 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere