Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Værdig afsked med livet

Jette Grube, adressen er redaktionen bekendt

Tak til Morten Kirk Binns (V) for det fine læserbrev om værdig pleje af ældre.

Jeg vil give Morten Kirk Binns ret. Ofte har de ældre - eller, hvis de er demente, deres pårørende - ikke taget stilling til, hvad de vil eller ønsker, hvis de eventuelt skulle få hjertestop eller andet.

Jeg arbejder selv som social- og sundhedsassistent og har ofte oplevet, at man ikke ved, hvad den ældre har af ønsker. Det kan virke som en meget voldsom oplevelse, både for den ældre, men bestemt også for de pårørende, hvis de er til stede, når først ambulanceredderne går i gang med genoplivning.

Det burde være et fast samtaleemne, når borgeren flytter på plejehjem eller starter med at modtage hjemmepleje. Eller i hvert fald, at der spørges ind til borgerens ønsker.

Jeg har oplevet ældre, der er blevet genoplivet, stille spørgsmålet: “Hvorfor fik i mig tilbage, jeg ønskede ikke at forsætte dette liv.”

Så sidder man med en stor klump i halsen og svarer:

“Det beklager jeg, men det skal vi gøre, når der intet sted er noteret, at du ikke ønsker genoplivning.”

Derfor er det så vigtigt, at vi hver især tager stilling til, hvordan vi ønsker at komme herfra. Jo før jo bedre.

Endnu et argument er, at vi desværre er nødt til at tage højde for de mange vikarer og timeafløsere, der især her i Lyngby-Taarbæk arbejder i plejesektoren.

I mange tilfælde vil de ikke have en jordisk chance for at finde ud af, hvad den enkelte borger har udtrykt ønske om, da de oftest mangler kode til at gå ind i dokumentationssystemet eller ikke kender det pågældende system.

Dette vil kunne afhjælpes med en rød mærkat for ikke-genoplivning eller en grøn for genoplivning, som klistres i deres hjemmeplejebog eller i beboerens mappe, som ligger fremme i plejehjemsboligen.

Det vil være en enkel og effektiv måde for alle, så man sparer tid ved ikke at skulle logge sig ind i systemet på computeren. Dette er naturligvis kun en idé.

Publiceret: 18. Juli 2017 09:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere