Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Skal jeg nu være politiker? Jeg går til hverdag på Kongevejens Skole i 9.z

Emilia Asta Pihl Sørensen, skoleelev, 9.z på Kongevejens Skole

Skal jeg nu være politiker? Den tanke kommer ikke bag på mig efter min opvækst i en familie, hvor politik bliver diskuteret hver dag. Praktikugen har til gengæld gjort mig endnu mere interesseret i tanken om, at Christiansborg skal være min fremtidige arbejdsplads.

Jeg går til hverdag på Kongevejens Skole i 9.z.

I 8. og 9.klasse har man mulighed for at søge erhvervspraktik, den mulighed greb jeg. I uge 50 var jeg i praktik hos folketingsmedlemmet Rasmus Prehn (S), som er valgt ind i Hjørring. Han har siden 2005 siddet i Folketinget.

Jeg valgte Rasmus Prehn, da jeg finder hans stilling som transportordfører interessant. Ugen var fyldt med spændende møder og afstemninger. Så for mig, som er ung og nysgerrig over for politik, var ugen som min legeplads.

Jeg kunne gå næsten helt frit rundt til forskellige samråd, afstemninger og møder. På Christiansborg foregår der altid noget, det kan dog være, man ikke finder alt spændende. Jeg foretrækker for eksempel undervisningsområdet, transportområdet og finansområdet.

Det er heller ikke det hele, som falder i min smag. Politik indeholder så ekstremt mange ting, som jeg stadig efter denne uge kan blive forvirret af til tider.

Det har været en skøn uge med oplevelser inde og uden for Christiansborg. Jeg har været til møde på Ekstra Bladets redaktion og oplevet, hvordan det hele bliver koordineret. Hvem skriver hvad og skal man finde en ny vinkel på sagen? Det er blandt andet noget af det, man hører på deres kontor. Men de har masser af tid til at grine. Man skal have noget personlighed, hvis det er dér, man skal arbejde.

Mens jeg har gået på gangene har jeg hilst på nogle Folketingsmedlemmer for eksempel Magnus Heunicke (S) og Leif Lahn Jensen (S).

Jeg blev vist rundt, og fik at vide hvor partierne havde kontorer. Jeg hørte også nogle gamle historier om Christiansborg. Jeg hørte noget om, hvor mange borge der havde ligget på Slotsholmen, den nuværende bygning er den femte bygning, der har ligget på pladsen.

Jeg så også malerierne af de tidligere statsministre i Vandrehallen. Det er blevet en tradition, at der bliver hængt et maleri, op efter man går helt af som statsminister.

Den travle stemning fylder, men der er tid til at have det sjovt blandt Christiansborgs ansatte.

Journalister og politikere kan stå og skraldgrine få minutter før et seriøst interview. Pressen har kontorer på Borgen, noget som ikke ses i mange parlamenter. Det er det, som gør Danmarks specielt. Diskussionen om at pressen skal ud, er der dog stadig, da der er folketingsmedlemmer, der ønsker dem ude.

Pressen er med til at skabe stemningen derinde. De går rundt på gangene mellem de andre ansatte og medlemmer. De banker på dørene hos politikerne, hvis de vil stille dem spørgsmål, men de følger altid reglerne, som der er for pressen på Christiansborg.

Når et medlem siger nej til at udtale sig, så må journalisten ikke følge efter dem.

Disse regler er også med til at skabe en grænse mellem offentligheden og medlemmerne. Jeg har kun oplevet gode ting mellem de ansatte. De er venlige og snakkesalige. Så den anspændte stemning, når der nu skal drøftes finanslov, forsvinder lidt.

Jeg var med til Socialdemokratiets gruppemøde tirsdag morgen. Et møde, hvor pressen ikke må være til stede.

De begyndte mødet med at synge en sang fra Arbejdersangbogen (som oprindelig hed Socialdemokratiets Sangbog), 'Danmark for folket'.

Mødet gav mig en fornemmelse af, hvor hårdt deres job er. Jobbet, som ikke har faste arbejdstimer.

Det er jo ikke alle, der bor på Sjælland. Rasmus Prehn er en af dem som ikke gør, han er derfor nødt til at stå tidligt op for at flyve herover.

Ud over transporttiden så er det at være politiker et job, som sluger en del af ens tid. Derfor kan det være svært at balancere med fritid og familie, men hvis man har været mange år inde for faget, så kan det nok lade sig gøre.

Ud over politikerne, som spiller en stor rolle i hvordan Christiansborg fungerer, har jeg fået et indblik i dem, der arbejder for politikerne.

Administrationen, de er vigtige. De laver meget arbejde, de reparerer medlemmernes it-redskaber, hvis de er i stykker. De sidder klar ved telefonen, hvis man har spørgsmål om for eksempel lovgivningsprocessen.

Min praktikuge har gjort mig endnu klogere på hvad jeg vil uddanne mig som. Og da politiker ikke er en uddannelse, regner jeg nok med at studere noget inde for det humanistiske område. Nu står folketingsmedlem på listen over mine fremtidsmuligheder, den ligger højt oppe.

Hvis man er interesseret eller gerne vil vide mere om, hvordan vores land bliver styret, og hvordan magten er fordelt, er det her stedet, man skal søge.

Det er ikke nødvendigt at vide en masse, da man lærer meget af at være en flue på væggen. Folketinget er en praktikplads, jeg klart kan anbefale, da man efter denne uge ikke er et øjeblik i tvivl om, hvem der har magten.

Hvem der har magten i Folketinget, er en personlig holdning, jeg har. Jeg mener, at det er politikerne, der har magten, da det er dem, som tager de beslutninger, som påvirker vores samfund. Det mener jeg er at have magten.

Publiceret: 22. Januar 2018 15:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt