Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Nationalmuseet må holdes fast på, at Bredemuseet bliver sikret

Arne Ipsen, Stormgatan 6, Malmø

Efter Dorete Dandanells passende spørgsmål om, hvad Nationalmuseet vil med Brede og Brede Værk, var det opmuntrende at læse Pernille Borenhoffs artikel i DGO 6.2. om politikeren og journalistens rundtur på Brede Værk. Nationalmuseet må holdes fast på, at Bredemuseet bliver sikret som en markant del af museumsområdet ved Mølleåen.

Da jeg indtil for få måneder siden boede i Nærum, gik turen stort set daglig med det lille tog forbi de to dejlige museer i naturen: Frilandsmuseet og Brede Værk. På tilbageturen kunne man drømmende sige inde i sig selv: ”Her går vi gennem nyere tids Danmarkshistorie: Fra landbrug til industri.” Det var dog, som om Brede Værk stod i skyggen af det karismatiske Frilandsmuseet.

Brede Værk har en spændende historie. Kornmølle i middelalderen, fabrikation af kobber og messingvarer fra 1600-tallet og efter den målbevidste Modewegs overtagelse i 1832 klædefabrik indtil 1957 – fint skildret af Jeppe Tønsberg i hans bog ”Brede Klædefabrik”. Efter Nationalmuseets overtagelse af fabrikken i 1959 var stedet gennem de næste årtier et velbesøgt oplevelsescenter.

Særudstillingerne fra 1966-88 kunne tiltrække besøgende. Som journalist ved DGO gennem årtier kunne jeg på nært hold følge Frilandsmuseets og Brede Værks udvikling. Og det var en glæde at deltage i skuespiller og kunsthåndværker Regitze Rudes collage på Brede Værk i 1985, hvor vi i weekender over hele sommeren optrådte med historier og glade sange fra store dele af Danmark. Senere var vi en gruppe, der lavede søndagsunderholdning omkring maleren Felicia Frisvads café og kunstgalleri i Bredes tidligere stationsbygning.

Åbningen af det nye Brede Værk-museum i 2009 om dansk industrikultur var lovende. Men museet er åbenbart blevet ret forsømt. Både Frilandsmuseet og Brede Værk har fortjent støtte til fortsat udvikling af oplevelser. Det vil være dejligt, hvis centrene med erhvervskultur fra hver sin tid, i en sammenhæng, bliver til stor glæde for folk/familier fra både nær og fjern.

Publiceret: 11. Februar 2018 14:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område