Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Movia dokumenterer, at ’letbusser’ kan servicere Ring 3

Nils Peter Astrupgaard, Snerlevej 1, Kgs. Lyngby

Områdechef Jeppe Gaard (JG) gentager og bekræfter atter, at en 'letsuperbus' løsning er tilstrækkelig i letbanesporet på Ring 3 - men argumenterer for, at det stadig kun kan løses med en 'letsporbane'.

Jeg citerer JG: ” Prognoser viser, at der på den mest belastede strækning i myldretiden vil være 100-130 passagerer pr. tog, når letbanen efter planen åbner i 2023. Passagertallet vil kunne håndteres af cirka 35 meter lange letbanetog, der kører hvert femte minut. Og samtidig vil der være ledig kapacitet til den yderligere vækst, som vil følge af en styrket byudvikling langs Ring 3.”

I en artikel i Altinget 7. april 2016 skriver JG:

” Det passagertal vil kunne håndteres af cirka 35 meter lange letbanetog, der kører hvert femte minut, og der vil stadig være 45 procent ledig kapacitet til den vækst, der forventes i kommende år i forbindelse med en styrket byudvikling langs Ring 3”.

På Movias hjemmeside kan læses: ”Busserne på Cityline er 18,75 m lange – 5 meter længere end 5A busserne – og har derfor mere plads. Hele 147 passagerer er der plads til mod 82 i 5A busserne.” Det står altså klart, at selv 18,75 meter lange busser kan transportere 147 passagerer.

Sort på hvidt dokumenterer Movia dermed, at letbanebusser kan opfylde transportbehovet og tilmed trafikvæksten på 45%, hvis man tager udgangspunkt i Citylines busser - idet 100 + 45% er 145 passagerer. 130 + 45% =189 passagerer. Dette kan opfyldes med 24 meter lange letbanebusser. I både Hamborg og Utrecht kører busser med denne kapacitet (180 passagerer).

Der er således fortsat ikke hold i JG's fakta - som snarere er udtryk for faktaresistens. Ej heller er der behov for flere afgange og dermed forstyrrelse af tværgående trafik pga. forkørselsretten, hvilket ville give uacceptable forhold for trafikken.

Kapaciteten på 5C bliver 2.200 passagerer i hver retning pr time - altså 4.400 passagerer pr time og den samlede passagertransport forventes at blive 21 mio. årlige passagerer. Dette kan holde op mod Ring 3 'letspor' forventede 13 til 14 mio. passagerer fra starten voksende til 17 - 18 mio.

Kapaciteten i 5C er altså fuldt på højde med det ønskede mål for Ring 3, hvilket er modsat JG's nu gentagne udmelding. Det er betænkeligt, at Movia holder fast i letspor(vogn)s løsningen efter bedre vidende. 5C opgraderingen gennemføres for en udgift af 185 mio.kr., hvilket skal holdes op mod budget 5,7 milliarder for letbanen med spor og vogne og uden alle tilkøb samt omlægningsarbejder.

De mulige besparelser kunne udnyttes meget bedre til konsolidering af bedre højklasset trafik fra København, hvilket vil være et stigende problem med udbygnings langs DTU, til ældreområdet, skoler og supersygehusene, som må indskrænke.

Borgerne i LTK samt regionen er fortsat ført bag lyset og er til grin.

Publiceret: 07. Maj 2017 08:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt