Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Mere borgerindflydelse

Thomas Frederiksen, kandidat til KB (LA)

Borgerindflydelse – også på beslutningerne!

SF og Radikale Venstre (RV) lancerer i et fælles indlæg ideen om ”borgerdrevne forslag i kommunalbestyrelsen” (DGO: 12.6.2017).

Hos LA tilslutter vi os dette forslag, men vi mener samtidig, at det direkte demokrati i særlige tilfælde også bør indbefatte selve beslutningen. Faktisk giver det ikke mening at tale for mere borgerinddragelse, når det gælder, hvad der kommer på dagsordenen, og så sige stop, når det gælder de faktiske beslutninger. Derfor er det vores håb, at forslaget skal forstås sådan, at SF og RV i fremtiden vil stille sig mere positive overfor vejledende folkeafstemninger end tidligere.

6. marts 2014 havde LA et forslag i kommunalbestyrelsen – send letbanen til vejledende folkeafstemning i kommunen. Der er formentlig tale om den lokale beslutning med størst økonomisk konsekvens nogensinde, og her skal borgerne naturligvis have det afgørende ord.

Hos LA har vi været imod letbanen fra dag 1, men her var vi klar til at acceptere, hvad kommunens borgere måtte beslutte. Desværre sagde et meget bredt flertal af partierne, herunder SF og Radikale Venstre, nej til en folkeafstemning om letbanen.

Det er vigtigt at understrege, at ønsket om folkeafstemninger i særligt store sager ikke er et opgør med det repræsentative demokrati, men en tilføjelse hertil. Et redskab der kan bruges i særlige sager – ikke mindst når der er tale om store økonomiske konsekvenser for borgerne.

For LA gælder det derfor, at ønsket om mere direkte demokrati ikke stopper ved muligheden for at sætte sager på dagsordenen. Sager hvor politikerne jo i sidste ende har vetoret i henhold til selve beslutningen. For os indbefatter det også, at store økonomiske lokalpolitiske beslutninger skal tages direkte af borgerne, og folkeafstemninger er således et vigtigt værktøj hertil. Vi håber, at forslaget fra SF og Radikale betyder, at de to partier nu også deler den tilgang til nærdemokratiet.

Publiceret: 23. Juni 2017 16:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt