Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Lyngby-Taarbæk Kommune bør også informere om HPV-vaccinen

Af Marcus Christensen, kandidat til KB (R), Stinus Lindgreen, kandidat til Region Hovedstaden og Folketinget (R)

Debatten om HPV-vaccinen fylder fortsat meget i medierne. Mistilliden har bidt sig fast, og selv om de nyeste tal viser en øget tilslutning, så ligger vi stadig langt under vores nabolande. Tidligere blev over 80 procent af en årgang vaccineret, i dag er det kun halvdelen, der har fået det første stik, og endnu færre, der er fuldt vaccinerede.

Det er tragisk, da der her er tale om en vaccine, der i talrige studier er blevet vist både sikker og effektiv. En vaccine, der kan nedbringe infektioner med en seksuelt overført virus, der kan give både behandlingskrævende kønsvorter, celleforandringer og i værste fald kræft. Kondom beskytter ikke nok, og selv med vores gode screeningsprogram er der plads til forbedringer.

Hvert år får knapt 400 især unge kvinder konstateret livmoderhalskræft, og selv om de fleste heldigvis overlever, er det ikke uden ofte meget alvorlige mén: Kroniske smerter, inkontinens, barnløshed og frygten for, at kræften kommer tilbage. Et kræftforløb er ikke sjovt at gå igennem.

Dertil kommer de årligt ca. 15.000 kvinder, der får konstateret celleforandringer og skal følges tæt med stress og bekymringer til følge, de 6000 kvinder, der hvert år får foretaget en keglesnitsoperation, de 5000 årlige tilfælde af behandlingskrævende kønsvorter, og omkring 350 andre HPV-relaterede kræfttilfælde.

Vi ved, den virker, da store studier viser en markant reduktion af både kønsvorter og celleforandringer i de lande, der har indført vaccinen - og uden celleforandringer udvikler man ikke livmoderhalskræft. Samtidig er frygten for alvorlige bivirkninger stærkt overdrevet. HPV-vaccinen har ikke flere bivirkninger end andre vacciner, og store studier viser klart, at der er lige mange af de meget omtalte symptomer blandt vaccinerede og uvaccinerede.

Så hvad kan vi gøre? Information er vejen frem. Københavns Kommune vedtog for nylig at bruge midler til at øge informationsindsatsen i kommunens skoler. Her skal sundhedsplejerskerne deltage i møder på 5. og 6. årgang for at forklare forældre og elever om HPV og vaccinen. Et tilsvarende initiativ er på vej i Odense, og vi vil anbefale, at kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune følger trop. Det skylder vi kommunens borgere, og vi vil arbejde målrettet for det.

Publiceret: 08. Juli 2017 16:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt