Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Lyngby-muslimer i teltet for fred på Folkemødet

Af Gitte Kjær-Westermann, formand for Integrationsrådet og spidskandidat til KB (R)

Folkemødet på Bornholm tiltrækker ufatteligt mange mennesker, heriblandt også Lyngby-Taarbæk-borgere. Ud over en busfuld lokalpolitikere fra kommunen var Imad Malik og Imam Falah Uddin Malik, brødre fra Lyngby, til Folkemødet med organisationen 'Muslimer for Fred' – en organisation, som nok er mest landskendt for at rydde op på Rådhuspladsen nytårsmorgen, mens vi andre sover rusen ud.

Som formand for Integrationsråd35 skulle jeg selvfølgelig også forbi deres telt, og fandt det på Allinge havn, hvor NGOerne holdt til. Her blev forbipasserende inviteret ind til at høre om, hvorfor Islam er et budskab om kærlighed til sine medmennesker, og til det land, man bor i. Jeg spurgte Imad Malik, der er talsmand for Muslimer for Fred, hvad der fik dem til at tage til Folkemødet på Bornholm:

”For at møde borgerne i øjenhøjde, få gode samtaler, svare på spørgsmål om Islam, som folk måske ikke lige kan få et sagligt svar på i deres hverdag, og bidrage til et mere nuanceret billede af Islam end det medierne typisk leverer,” forklarede Imad. De havde haft besøg af blandt andet Uffe Elbæk, Karen Klint (formand for Folketingets kirkeudvalg) og politikere fra Dansk Folkeparti.

”Nogle kommer med en kritisk tilgang til os, men så får vi nogle gode samtaler, og jeg tror, de går herfra med et mere nuanceret billede af Islam. Det er godt også at møde dem, der er kritiske,” fortalte Imad.

Flere gange om dagen havde 'Muslimer for fred' oplæg og debatter om relevante emner, ligesom alle de andre telte. De kaldte deres oplæg for 'Kaffe, kage og tre Imamer', hvor tre Imamer (fra København, Århus og Nakskov) først holdt et lille oplæg, og siden lagde op til debat om emnet.

Det var emner som ekstremisme, sharia, Har muslimer et ansvar for at tage bladet fra munden, når der for eksempel sker terror, som Isis lægger navn til, og hvilken rolle spiller imamer i forhold til kampen mod radikalisering.

Jeg sad med til debatoplægget 'Kan muslimer integreres i vestlige samfund?', hvor det klare budskab var: Der skal være mere dialog imellem os, så opdager vi os vores ligheder. Og kærligheden til det land, man bor i er en del af troen - man bør elske og tjene det land, man bor og lever i. Det, siger han, er integration. Det var kloge ord, også i Integrationsformandens ikke-muslimske ører. Der er mere, der binder os, end skiller os.

I mit program var oplægget i teltet for fred et af dagens smukkeste perler.

Publiceret: 27. Juni 2017 08:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt