Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Letbanen betales af nedskæringer

Mogens Friis, Langs Hegnet 39, Kgs. Lyngby

Velfærdsområdet er kommunens største budgetpost lige bortset fra den kommunaludligning, der finder sted, hvor største delen af økonomien forsvinder ud til andre kommuner.

Det er en ordning, der medfører et dokumenteret overforbrug i andre kommuner. Løsningen er selvfølgelig indlysende en ny kommunalreform med færre kommuner fx 12 til 14.

Letbanen er ikke et kommunalt kerneområde, men burde alene varetages som et statsligt projekt. De kommende syv år, indtil den er færdigbygget, vil den vise en kanon overskridelse og et efterfølgende driftsunderskud hvert år – de næste 40 år! Men inden da skal letbanevognene og skinner udskiftes pga. slitage – hvor står det forresten i projektet? – jeg kan ikke finde det!

Med de kommende nedskæringer af velfærdsområdet i budget for 2017/18 er det klart, at pengene bliver taget fra velfærdsområde på bekostning af forventede stigende udgifter til letbanen.

Spørgsmålet er, hvor længe kommunalbestyrelsens partier kan blive ved med at skjule det overfor vælgerne i fremtiden?

Op til kommunalvalget ser det tilsyneladende ud til, at der skal lægges låg på en ærlig debat overfor vælgerne om økonomien i letbaneprojektet. Så meget er man da enige om.

Borgmesterens egen konklusion er, at ”det kun er få” der ikke kan eller vil holde et fastsat defineret kodeks for debatten. De er så udpeget på forhånd.

Valgkampen er begyndt med en afsporing fra starten, der vil indebære et røgslør over de kommende måneders debat om den fremtid, der er i vente for borgerne med nedskæringer pga. stigende udgifter til letbanen. Ingen tør eller vil berøre en letbane 4,6 milliarder plus anlægs overskridelser og driftsunderskud for de kommende 40 år.

Der er mange måder at afspore en debat på – en af dem er at tale om form på bekostning af indhold i debatten.

Publiceret: 03. Maj 2017 17:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt