Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Konkurrenceudsættelse på skrømt

Thomas Frederiksen, kandidat til KV17 (LA)
En for lille andel af de konkurrenceudsatte opgaver ender på private hænder i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det betyder færre valgmuligheder for (for)brugerne og mindre effektiv brug af skattekroner. Det vil vi i LA gøre noget ved.

Lyngby-Taarbæk Kommune er god til at konkurrenceudsætte - også bedre end vores nabokommuner - men det er kommunen, der for ofte ’vinder’ opgaverne tilbage.

Dette er et problem af to årsager:

1) Borgerne fratages for ofte det frie valg og

2) Skattekronerne bruges mindre effektivt, fordi der ikke er konkurrence, og det er et faktum, at konkurrence skaber de bedste og billigste ydelser iht. det individuelle behov.

Derfor er der behov for en nytænkning af den eksisterende udbudspolitik i kommunen, herunder et opgør med den såkaldte ’omkostningskalkulation’ - hvor kommunen bliver en overlegen aktør, fordi den ikke skal tjene penge - og med det faktum at der på forhånd skal være et ’marked’ før udbud giver mening. Dette vil ofte være en selvopfyldende profeti fordi, der ofte netop ikke er et marked, fordi kommunen fastholder et monopol. Det betyder, at kommunen fastholder opgaverne i ’huset’ på en række serviceområder.

Dette er til ugunst for de (skatte)borgere, som på en lang række serviceområder mister det frie valg og kun har den kommunale ’One size fits all’-løsning tilbage. Derudover betyder manglende konkurrence, at pengene bruges mindre effektivt. Monopoler kommer aldrig forbrugerne til gode - hverken når det gælder serviceniveau eller pris.

En ny udbudspolitik bør være funderet i, at kommunen, som udgangspunkt, ikke skal byde ind på de udliciterede opgaver, men naturligvis fortsat varetage opgaven, hvis der reelt ikke er private aktører, der kan løfte opgaven. På den måde kan kommunens borgere høste fordelene ved et reelt konkurrencemarked og derved mere frit valg.

Det vil LA arbejde for.

Publiceret: 12. Oktober 2017 18:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere