Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Kommer letbanen til at holde anlægsbudgettet?

Dan Bælum, Egegårdsvej 22a, Ørholm, Kgs. Lyngby

Peter Linde fra Socialdemokraterne skriver, at anlægsbudgettet for letbanen er 5,7 mia. kr. (4.4 mia. kr. plus 1.3 mia. kr. til tog). Peter Linde skriver samtidig at bliver det dyrere, så vil det blive en klods om benet på Lyngby-Taarbæk kommune.

Peter Linde glemmer to særdeles vigtige, konkrete ting. For det første har vi igennem de sidste 50 år ikke set et eneste større offentligt anlægsbudget, der har holdt budgettet. En overskridelse på mellem 25 procent og 75 procent er ikke ualmindeligt. Alle tidligere anlægsbudgetter har – ligesom letbanens – indlagt en overskridelse i budgetterne. Lige let hjalp det.

For det andet så har Finansministeriet været en del klogere end kommunerne. Anlægsbudgettet dækkes af staten med 40 procent. Alle overskridelser dækkes fuldt og helt af kommunerne.

For den del af borgerne i Lyngby-Taarbæk, der har set, at sporvognsteknologien er forældet, har vi sidste chance for at komme ud af letbaneprojektet, når udbudsrunden er færdig her i 2017. En sjælden gang kan vi håbe at tilbuddene er så høje, at politikerne besinder sig og stopper dette katastrofale projekt.

Samlet set handler det jo ikke kun om pengene. Det handler langt mere om en transportform, der hører fortiden til. Sporvogne med masser af ledninger i luften. Pantografer, der hopper af. Sporvogne, der ikke kan komme frem, da der holder en bil og spærrer. Larm, som langt overstiger, hvad en elektrisk bus er i stand til at generere. Blokering af Klampenborgvej og en smal Buddingevej. Ingen mulighed for omlæggelse af letbanens ruter.

Med nye teknologi i form af lange elektriske busser, der vil være klar i løbet af få år, kan vi nedbringe anlægsinvesteringen væsentligt. Vi slipper for ledninger og nye pæle langs vejene og vi får en nutidig transportform, der kan lette trykket på ringmotorvejen.

Publiceret: 05. April 2017 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt