Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Fjendtligheden er nem, men dybt uvidende om Islam?

Af Gitte Kjær-Westermann (R), formand for Integrationsrådet

Ulla S. Hegenberg angriber i DGO Radikale for at være naive, når vi mener, at forskellige kulturer kan lære noget af hinanden.

Henrik Brade anklages for 'afgrundsdyb uvidenhed' om islam. Muslimer beskyldes over en kam for aldrig at have kunnet enes med anderledes tænkende.

Med sådan en påstand vil jeg nu mene, at det er dig, Ulla, der ikke synes at vide meget om islam. Jeg er heller ikke ekspert på islam, men lidt ved jeg da fra at have boet i et muslimsk samfund i to et halvt år som udstationeret og fra arbejdet som formand for Integrationsrådet. Og jeg kender mange muslimer, der enes fint med anderledes tænkende.

Det ville selvfølgeligt være meget lettere, hvis vi kunne udpege én religion som mere umenneskelig end andre. Det gjorde man også under 2. verdenskrig. Bare en anden religion. Men sådan er det ikke. Alle verdens religioner har gjort sig skyldige i umenneskelighed, krig og vold. Og alle religioner rummer fornuftige og meningsfulde fortolkninger og fortolkere.

Du remser nogle skræmmende citater op og gør dem repræsentative for islam. Det er de ikke. Jeg bryder mig lige så lidt som du om de udtalelser, du citerer, og det er ikke de muslimer, jeg lytter til. Ligesom det ikke er Ku Klux Klan, jeg lytter til, når jeg vil forstå kristendommen. Ekstremer kan man finde indenfor alle samfund og religioner. Men jeg ville nu betakke mig for, at for eksempel Trumps udtalelser om kvinder, homoseksuelle og andre udsatte blev gjort repræsentativ for værdierne i hele det vestlige samfund. Ville du ikke?

Radikale er ikke “søde og naive”. Heldigvis findes der flere nuancer i verden end fjendtlighed på den ene side og naiv på den anden. Der findes noget midt imellem, som handler om at erkende, at ingen nations værdier nogensinde har ligget fast og stille. Alle dage har mennesker udefra bosat sig i Danmark, og alle dage har vi lært af dem, ligesom de har lært af os.

Publiceret: 19. Marts 2017 15:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt