Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Er det snart slut med små daginstitutioner i kommunen?

Henriette Breum, kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre

For Venstre er det utrolig vigtigt, at vi ikke blot bevarer-men også udvider- den mangfoldighed, der er i vores daginstitutionsstruktur i dag. Der skal fortsat være plads til både kommunale, selvejende og private tilbud af forskellige størrelser og koncepter–lige fra den lille vuggestue, dagplejen, mindre skovbørnehaver, til større integrerede institutioner. Vi skal nemlig sikre, at forældrene har friheden til at kunne vælge, hvad der passer for lige netop deres barn.

Men måske kan denne mangfoldighed være truet. Et af de store politiske emner lige nu er nemlig, hvordan vi kan imødekomme forskellige udfordringer på blandt andet daginstitutionsområdet, samtidig med at vi kikker på effektiviseringer for at spare penge.

Desværre har ord som ”effektiviseringer” og ”besparelser” ofte en evne til at få alle de gode intentioner til at drukne. Jeg frygter, at processen vil have for meget fokus på, hvordan vi kan spare penge fremfor at drøfte kvalitetsforbedringer og forsøge at løse de udfordringer vi står overfor; Hvordan kan vi imødekomme de svingende befolkningsprognoser, som fordrer flere daginstitutionspladser i nogle områder og færre i andre?

Derudover har vi mange ældre bygninger, der trænger til en grundig vedligeholdelse. Nogle af effektiviseringsovervejelserne går derfor på at minimere antallet af bygninger. Derfor er sammenlægning af daginstitutioner selvfølgelig et oplagt emne.

Store integrererede institutioner, der alle er ens, er givetvis langt nemmere og billigere at drive for kommunen, men det er langt fra det vi bør tilbyde borgerne – og ikke mindst børnene.

Vi skal ikke skabe en daginstitutionsstruktur ud fra ”One size fits all”. Heller ikke selv om det givetvis er både billigere og nemmere. Vi skal som kommune fortsat kunne favne, at vores borgere er forskellige og har forskellige ønsker og behov. Og vi skal sikre, at alle kan få deres børn passet når de har behov herfor.

Vi ønsker ikke, at visionerne på daginstitutionsområdet skal drukne i effektiviseringsmål.

Publiceret: 07. November 2014 11:03

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere