Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Danskundervisning også arbejdsgiverens ansvar

Dorete Dandanell, M-KB (SF)
Anette Skafte (DF) og Tommy Wedel (V) har 16. og 19. august her i Det Grønne Område skrevet, at medarbejdere af anden etnisk oprindelse end dansk skal kunne beherske det danske sprog, før de ansættes.

Anette Skafte mener desuden, at ansvaret – og udgiften – for at kunne det danske sprog er den enkeltes ansvar.

Vi er i SF helt enige om, at det er meget vigtigt på sundhedsområdet og i ældresektoren, at patienter og beboere kan kommunikere ubesværet med de pågældende medarbejdere, men vi er ikke enige i, at medarbejderne skal kunne beherske det danske sprog for at kunne blive ansat.

Det vil give uoverstigelige problemer i mange sektorer. For det første: Hvad vil det sige at “beherske”? Hvem skal afgøre det? I forhold til hvad?

Og for det andet: Skal det krav så ikke også gælde på andre områder?

I så fald vil DTU få meget svært ved at ansætte de dygtige udenlandske forskere, de har brug for.

Men det er klart, at kommunen som arbejdsgiver har et ansvar for, at medarbejderne har de faglige og sproglige forudsætninger, der skal til for at bestride jobbet. Det indbefatter også undervisning i dansk.

Og dansk kan være et svært sprog at lære. Så der er uden tvivl brug for flere midler til at styrke medarbejdernes sprogniveau.

Så hvis Venstre virkelig vil “forlange, at danskundervisningen opgraderes”, som Tommy Vedel skriver, så kom med et forslag. Der er budgetforhandlinger og valg lige om lidt.

Det er også værd at nævne, at medarbejderne faktisk har krav på den nødvendige kompetenceudvikling - også i almene kompetencer som dansk. De har nemlig selv været med til at betale for kompetenceudviklingen gennem de kommunale overenskomster, som arbejdsgiverne, her Lyngby-Taarbæk Kommune, gennem KL og arbejdstagerne, her FOA, har indgået.

Så nej, danskkundskaber for medarbejdere i ældresektoren er ikke kun den enkeltes ansvar.

Publiceret: 31. August 2017 15:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt