Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Anlægsbudgettet for letbanen skal holdes

Af Peter Linde, næstformand for Socialdemokraterne i Lyngby-Taarbæk

Torben Pedersen spørger i Det Grønne Område om letbanen vil betyde økonomisk kaos de næste 40 år. Og han nævner et lånebehov for Lyngby-Taarbæk på 3/4-1 mia. kr. Det er det dobbelte af det nuværende anlægsbudget for letbanen. Hvis letbanen kommer til at koste så meget, vil den klart blive en klods om benet på vores kommune.

Anlægsbudgettet er i 2013-priser 4,4 mia. kr. Derudover er der afsat 1,3 mia. til indkøb af tog mv. Det stemte alle folketingets ni partier for 31. maj 2016. Staten betaler 40 procent og Regionen 26 procent.

De 11 kommuner langs letbanen betaler de resterende 34 procent og Lyngby-Taarbæk Kommune 22 procent af de 11 kommuners udgift.

Kommunernes indbyrdes andel forhandlede kommunerne selv i den forrige valgperiode. Lyngby-Taarbæks befolkning udgør 13 procent af befolkningen i de 11 kommuner langs letbanen, så det er en pæn andel Lyngby-Taarbæk dækker.

Socialdemokraterne i Lyngby-Taarbæk har tilsluttet sig det forhandlingsresultat, der blev forhandlet i den forrige valgperiode. Letbanen vil være med til at fastholde Lyngby-Taarbæk Kommune som et handelscentrum i Nordsjælland, sikre mere miljørigtig transport og understøtte fortsat udvikling med arbejdspladser og bæredygtig vækst, der er til fordel for alle i kommunen.

Lyngby-Taarbæk Kommunes andel af det samlede anlægsprojekt med tog er 434 mio. kr. Det er mange penge og derfor også den kant, socialdemokraterne sætter for Lyngby-Taarbæk Kommunes andel.

Afdraget over 40 år svarer det til 16,3 mio. kr. om året eller 295 kr. pr. borger. Det er ikke økonomisk kaos, men man skal medregne, at der kommer en driftsudgift i begyndelsen, og den er større.

Folketinget har enstemmigt pålagt kommunerne, at den andel, de indbyrdes skal betale for opførelsen, også gælder for driften. Med mindre kommunerne bliver enige om noget andet. Samtidig trækker staten sig ud af driften.

Lyngby-Taarbæk skal derfor i dag betale 22 procent af kommunernes driftsudgifter, selv om vores befolkningsandel er 13 procent. Det er en opgave for alle, borgmester, viceborgmester, bestyrelsesmedlem i letbanen og lokalt valgte folketingsmedlemmer, at påvirke, uanset om de er for eller imod letbanen. For Socialdemokraterne i Lyngby-Taarbæk Kommune er det derudover vigtigt, at anlægsbudgettet holder, og vi ikke kommer til at betale mere herfor end aftalt.

Letbanen er en investering i fremtiden, men det er skoler, stadium og plejehjem også. Og vi kan kun bruge pengene én gang. Derfor ser vi med spænding frem til at resultatet af udbuddet af anlægsopgaven foreligger, og vi kan tage samlet stilling til det sammen med de andre partier i kommunalbestyrelsen.

Publiceret: 02. April 2017 18:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt