Mikkeline Lund Andersen (til venstre) og Johanna Siri Borch Dall er to af de børn, som får gavn af de frivillige pensionister, der driver lektiecafé hver tirsdag på Virum Skole. Foto: Mikkel Brøgger Petersen.
Mikkeline Lund Andersen (til venstre) og Johanna Siri Borch Dall er to af de børn, som får gavn af de frivillige pensionister, der driver lektiecafé hver tirsdag på Virum Skole. Foto: Mikkel Brøgger Petersen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

De ekstra bedsteforældre hjælper børn med lektier

Frivillige pensionister sørger hver tirsdag for, at eleverne på Virum Skole kan komme i lektiecafé. Det glæder både pensionisterne og børnene

Én efter én tropper elever fra 3.-8. klasse på Virum Skole pligtopfyldende op ved det runde bord i midten af skolens bibliotek. Pensionist Steen Kønigsfeldt hilser og løber listen med børn igennem. Han krydser af, at børnene er mødt op til lektiecafé. Han byder dem på saftevand, kiks og gulerødder, som han har skrællet hjemmefra.

Ægteparret Jørgen og Dorte Winther hilser på børnene. De sørger for, at proviant er klar til de sultne og tørstige munde. Børnene snupper forsyninger, inden de trasker videre ud i biblioteket. Nogle børn spørger artigt, om de må få lidt mere. Det må de gerne. Børnene takker.

Steen Kønigsfeldt og Jørgen og Dorte Winther er tre af et stigende antal pensionister, som er en del af projektet 'Pensionister i Skolen'. De tre pensionister driver tirsdag eftermiddag Virum Skoles lektiecafé. En lektiecafé, der ikke vil være der, hvis pensionisterne ikke gav en frivillig hånd med, ifølge skoleleder Jonas Fisker.

Steen fortæller, at han glæder sig over at kunne give en hånd med.

"Jeg har tid til det som pensionist, og det er sjovt. Børn i den alder er søde, skægge og naturlige. Og os pensionister er lidt populære, fordi vi ikke er lærere. De er nok lidt mere åbne over for os, fordi vi ikke er en del af den daglige ledelse. Vi er som bedsteforældre for dem," fortæller han.

Rart sammen med børnene

Jørgen Winther fortæller, at både ham og hans kone Dorte gik på efterløn 1. april 2015. Deres datter er lærer og fortalte dem om projektet. De stod standby, indtil der blev plads til dem i lektiecafeen.

"Vi vil gerne gøre en forskel," siger Dorte.

"Det er rart at være sammen med børn, så da lektiecafeen kom i gang, tænkte vi, at det er lige os. Vi er her et par timer om ugen, og det er fint," siger Jørgen.

I starten var det kun Jørgen og Dorte, der stod for lektiecaféen. Men da stadig flere børn mødte op, begyndte Steen at give en hjælpende hånd med de cirka 60 børn, som typisk benytter sig af lektiecafeen.

Afslappet stemning

Ved rækken af computere sidder 13-årige Mikkeline Lund Andersen og 14-årige Johanna Siri Borch Dall. De er glade for at komme i lektiecafeen og den hjælp, de får.

"Det er rigtig hyggeligt. De kan hjælpe med lektierne, hvis man ikke ved, hvad man skal gøre," siger Mikkeline, som også mener, at stemningen er anderledes med pensionisterne som de voksne.

"Det er mere afslappet end normalt," fortæller hun.

Og så længe den gode og afslappede stemning, som også præger biblioteket denne tirsdag, fortsætter, kan børnene også regne med, at Steen, Jørgen og Dorte fortsætter med at være en del af lektiecafeen.

"Hvis børnene legede i stedet for at lave lektier, kunne jeg godt finde på at lade være med at komme. Men jeg kan ikke forestille mig, at vi kommer i den situation," siger Jørgen.

"Jeg ville lade være at komme, hvis det ikke er sjovt længere, eller hvis der kommer en dårlig tone. Jeg kommer her, fordi det er sjovt, og fordi det giver mig noget," siger Steen.

Publiceret: 18. April 2016 16:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere