“Vi er meget nervøse for, at aftalen er ved at smuldre. Det er den opfattelse, jeg sidder tilbage med,” siger Venstres Søren P. Rasmussen. Foto:Lars Schmidt
“Vi er meget nervøse for, at aftalen er ved at smuldre. Det er den opfattelse, jeg sidder tilbage med,” siger Venstres Søren P. Rasmussen. Foto:Lars Schmidt
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Budget 2018: Politisk aftale om én procent skrider

Efter tre år med enighed kunne partierne ikke blive enige om at finde effektiviseringer nok til at nå én procent af budgettet til at sænke grundskylden og effektivisere med. Det fik Venstre til i sidste uge at tale om politisk aftalebrud

Den politiske aftale, som alle partier ud over Enhedslisten indgik efter kommunalvalget i 2013 om årligt at finde effektiviseringer på én procent af det samlede budget, ser ud til at være ved at skride.

Hverken i økonomiudvalget i forrige uge og kommunalbestyrelsen torsdag aften kunne politikerne blive enige om effektiviseringer på i alt 25 mio. kroner, hvoraf den ene halvdel skal gå til at sænke grundskylden og den anden til omprioriteringer i budgettet.

De 20 mio. kroner er dog fundet. Det er de resterende små fem mio. kroner, politikerne ikke kan blive enige om her, et halvt års tid før kommunalvalget.

Og derfor ser aftalen, der ellers har kørt fint i de foregående tre år, ikke ud til at holde hele vejen i mål.

Forslag til fem mio.

De 20 mio. kroner, som partierne er enige om, er sendt i høring, og kommunalbestyrelsen besluttede efter en længere debat ligeledes at sende de resterende forslag, der skal give 4,9 mio. kroner, i høring.

Konservative og Liberal Alliance foreslår, at pengene findes ved, at letbaneprojektet opgives.

Socialdemokratiet, SF og Radikale foreslår, at sænkningen af grundskylden annulleres.

Venstre foreslår, at budgettet til vintertjeneste og til færdigbehandlede patienter nedsættes, at midlerne til det samlede flygtningeområde reduceres og, at der findes penge via det fælleskommunale samarbejde.

“Aftalen står ved magt. Ingen har brudt den. Vi effektiviserer stadig i foråret, og når vi kommer til budgettet i efteråret, ser vi, om økonomien tillader en skattesænkning og/eller nye prioriteringer,” siger borgmester Sofia Osmani (K).
“Aftalen står ved magt. Ingen har brudt den. Vi effektiviserer stadig i foråret, og når vi kommer til budgettet i efteråret, ser vi, om økonomien tillader en skattesænkning og/eller nye prioriteringer,” siger borgmester Sofia Osmani (K).

Beskyldninger

Efter mødet i økonomiudvalget var der optræk til drama, for her fik Venstre det indtryk, at de øvrige partier var i gang med helt at skrinlægge den politiske aftale om at finde én procent af det samlede budget til nedsættelse af grundskylden og til effektiviseringer.

Her beskyldte Venstre borgmester Sofia Osmani for i et valgår at løbe fra en politisk aftale.

“Borgmesteren lever ikke op til sit ansvar. Det er hendes opgave at sikre, at administrationen udarbejder tilstrækkeligt med forslag, så vi har noget at diskutere ud fra. Hun løber fra en politisk aftale,” sagde Venstres leder, Søren P. Rasmussen til Det Grønne Område efter mødet i økonomiudvalget, hvor han var afløst af gruppefællen Henriette Breum:

“Vi anker ikke over de øvrige partier, for det er alene borgmesterens opgave at sikre, at vi kan have tillid til, at de politiske aftaler, vi indgår, bliver overholdt,” fastslog han.

Aftalen holder

Borgmester Sofia Osmani mener ikke, at hverken hun eller de øvrige partier har brudt nogen aftale:

“Aftalen har hele tiden været at finde pengene i foråret for at undgå, at vi ender med dumme besparelser til efteråret, fordi vi ikke i tide har tænkt os godt om. Vi har gennemført aftale i tre år, og alle lavthængende frugter er høstet. Der var derfor forslag, som vi aldrig ville realisere, og derfor er vi her nu,” siger hun til Det Grønne Område:

“Vi har derfor enten kunnet konkludere, at vi ikke når den samlede, ene procent, men må stoppe ved 20 mio. kroner, eller give den en tur mere og sende den i kommunalbestyrelsen og herefter høring. Det er det, vi har gjort nu.”

“Jeg gik til valg på et ønske om at sænke grundskylden, som Venstre og et flertal uden om K hævede med to promillepoint. Jeg gik til valg med en ambition om at rulle den tilbage, og vi har nu nået 75 procent af vores målsætning - og det kun med seks ud af 21 mandater. Det kan man da ikke kalde et løftebrud.”

Debatten

Sagen var genstand for en længere debat torsdag i kommunalbestyrelsen.

Her var dramaet dog til at overskue, for det føg ikke i luften med beskyldninger om aftalebrud.

Alligevel mente borgmesteren, at det var på sin plads at fastholde, at aftalen ikke var brudt. Hun sagde blandt andet:

“Det er rigtigt, at udgangspunktet var, at vi skulle blive enige om at finde én procent, for ellers var der ikke nogen grund til at lave en aftale. Men da vi indgik aftalen, gav vi håndslag på, at hvis ikke vi kunne blive enige, havde alle en forpligtelsen til at stille forslag,” sagde hun:

“Vi kan jo ikke lave en aftale om, at vi skal være enige. Men aftalen har fungeret i tre år, og det mener jeg også, at den gør i år.”

Latterliggørelse

I kommunalbestyrelsen fik ikke mindst Venstres forslag en hård medfart af Simon Pihl Sørensen (S):

“Der er en lang række af de her forslag, som ikke kan lade sig gøre, og som er lidt latterlige. Et af dem skal vi jo sende til høring hos meteorologerne, for kommer der sne, er der ikke nogen besparelse. Og forslaget med flygtninge kan ikke lade sig gøre. Det er nærmere den anden vej.”

“Der er adskillige forslag som vores. I teknik- og miljøudvalget vil man nedsætte puljen til akut forurening. Jeg tror ikke, at der er nogen her, der kan styre akut forurening,” svarede Søren P. Rasmussen (V):

“Vi kan godt bruge tid på at latterliggøre hinandens forslag, men lad os dog bruge energien på at blive enige om den ene procent. Når vi er enige, har vi en enestående mulighed for at sænke grundskylden og kvalitetforbedre,” sagde han.

Den radikale Henrik Brade Johansen havde ikke meget over for forslaget fra K og LA om at droppe deltagelsen i letbaneprojektet:

“Det er en uskik at sende ting i høring, som ikke har gang på jord. Borgmesterens paradeforslag om letbanen irriterer mig. Der er ikke tale om en effektivisering, hvis man dropper letbanen. Der vil være tale om en serviceforringelse.”

“Omprioriteringer er at prioritere om fra at bruge penge på en letbane til at bruge pengene på noget andet,” svarede Sofia Osmani.

Står ved magt

Partierne kunne ikke blive enige om forslagene, men var dog - næsten - enige om at sende alle forslag i høring.

Enhedslisten stemte imod under henvisning til, at man hverken ønsker en sænkning af grundskylden eller besparelser.

Efter mødet sagde Venstres Søren P. Rasmussen til Det Grønne Område:

“Vi er meget nervøse for, at aftalen er ved at smuldre. Det er den opfattelse, jeg sidder tilbage med. Når Konservative kommer med et forslag om, at vi trækker os fra letbanen, er det ikke et synderligt sandsynligt forslag. Ønskede alle partier at stå inde for aftalen, ville man have brugt energien i fagudvalgene på at nå til enighed om de 25 mio. kroner.”

Ligeledes i kølvandet på mødet i kommunalbestyrelsen sagde Sofia Osmani:

“Aftalen står ved magt. Ingen har brudt den. Vi effektiviserer stadig i foråret, og når vi kommer til budgettet i efteråret, ser vi, om økonomien tillader en skattesænkning og/eller nye prioriteringer. Det er helt i tråd med aftalen,” sagde hun:

“Finder vi ikke den fulde procent i år, er der det mindre råderum, når vi laver budget i efteråret. Vi er dog tæt på den ene procent.”

Publiceret: 17. Maj 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere