Nordsjællands Politi ved endnu ikke, hvem der skød og sårede to personer på Sticks ‘n’ Sushi i Lyngby. Noget tyder dog på, at Lyngby ikke går fri af dette års voldsomme uroligheder i rocker- og bandemiljøet. Foto: Local Eyes
Nordsjællands Politi ved endnu ikke, hvem der skød og sårede to personer på Sticks ‘n’ Sushi i Lyngby. Noget tyder dog på, at Lyngby ikke går fri af dette års voldsomme uroligheder i rocker- og bandemiljøet. Foto: Local Eyes
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Brydningstid i det kriminelle miljø påvirker situationen i Lyngby

Nye bander betyder omkalfatring af det kriminelle miljø i Danmark, og efterforskningschef kalder udviklingen dybt bekymrende og helt uacceptabel. Det Grønne Område undersøger, om det har forbindelser til skyderiet i Lyngby

skyderi Da en ukendt gerningsmand skød en30-årig mor i brystet og en 22-årig mand med tilknytning til rockergruppen Satudarah i lænden på Sticks ’n’ Sushi, blev det tydeligt, at Lyngby ikke går fri af dette års voldsomme uroligheder i rocker- og bandemiljøet.

I Rigspolitiets årlige rapport om rocker- og bandemiljøet kan man om første halvdel af 2016 læse, at ”det nationale situationsbillede generelt har været præget af et øget spændingsniveau”, at der på Sjælland har ”været flere alvorlige hændelser, hvor der blandt andet er blevet anvendt stik- og skydevåben”, og at ”ifølge Rigspolitiets løbende konfliktvurderinger har der i foråret 2016 været risiko for, at forskellige modsætningsforhold og mindre voldelige sammenstød kunne eskalere situationen og føre til konflikt på enten lokalt, regionalt eller nationalt plan”.

Ser man på det seneste halve år, er situationen eskaleret, som Rigspolitiet forudså.

”Den udvikling, vi har været vidne til i 2016, er dybt bekymrende og helt uacceptabel. Selv i de store nordiske rockerkrige har vi ikke set den tendens og det konfliktniveau, vi ser nu,” siger chef for Nationalt Efterforskningscenter, Michael Kjeldgaard, til Politiken.

”Vi så også skyderier i gamle dage. Men når vi oplever omkring 21 skyderier på halvanden måned, som er rigtig mange, og når nogle kan finde på at skyde i Lyngby Centrum mellem kvinder, børn og civile borgere, så er det en forråelse. Det virker ikke som om, at de tænker ligeså meget over deres handlinger som tidligere,” siger vicepolitiinspektør hos Nordsjællands Politi, Lau Lauritzen, til Det Grønne Område.

Slut med rockerduopol

Spørgsmålet er så, hvorfor Lyngby pludselig oplever bandeskyderi? Gerningsmanden er fortsat på fri fod, og politiet kender endnu ikke motivet.

Svaret skal muligvis findes i udvikling i rocker- og bandemiljøet de senere år, som har ført til den optrapning af konflikter og skyderier, der er sket i år.

I et interview med internetmediet Zetland ridser Michael Kjeldgaard den historiske udvikling op:

I 1990’erne havde Hells Angels og Bandidos duopol på det kriminelle miljø i Danmark. Indvandrerbander som Black Cobra blev dog op gennem 90’erne og 00’erne mere etablerede og pressede rockerne på deres forretninger. Duopolet blev for alvor brudt, da Satudarah i 2013 fik en dansk afdeling. Siden er andre udenlandske rocker- og bandegrupperinger gjort sit indtog i Danmark, for eksempel Mongols, Gremium og Black Jackets.

Ifølge Rigspolitiets rapport om rocker- og bandemiljøet har der været stigende tendens til, at eksisterende grupper søger optagelse i de nye internationale grupperinger. På den måde får grupperinger ny og højere status. Det afføder som regel ønske om udvidelse af territorier, som allerede er besat af andre grupperinger, der ikke har tænkt sig afgive sine markedsandele.

”Det er en meget væsentlig pointe, at der er en stor diversitet i konfliktbilledet. Der er ikke tale om en lang konflikt, som vi så det i 90’erne med Hells Angels og Bandidos, men mange forskellige parter med forskelligt konfliktpotentiale og forskellige konfliktudspring,” siger efterforskningsleder i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, til Politiken.

Michael Kjeldgaard fortæller til Zetland, at de kriminelle i højere grad end tidligere skifter grupperinger og sympatier. Det skaber konflikter og uvenskaber.

”Så er der gammelt nag og nogle, der mener, at andre skylder dem noget. Og noget handler også om rent og skært snyderi, hvor den ene prøver at snyde den anden. Det kan også være dét, der skaber en skudepisode,” siger han.

Lyngby er interessant

Nordsjællands Politis vicepolitiinspektør, Lau Lauritzen, fortæller, at Lyngby over det seneste år har haft besøg af stort set alle af aktører, som man kender til.

”Vi har set alle grupper i Lyngby. Nogle er selvfølgelig mere repræsenteret end andre. Vi har blandt andet Satudarah, Loyal To Familia, Mongols, Gremium og Black Jackets. Mange grupperinger har opereret i området,” siger Lau Lauritzen, som fortæller, at Nordsjællands Politi har viden om, at nogle af de kriminelle aktiviteter i området er berigelseskriminalitet, hash- og narkohandel, trusler, vold og afpresning.

”Markedet i Lyngby er interessant for rockerne og banderne. Markedet for euforiserende stoffer afgøres langt hen ad vejen af køberen, og Nordsjælland er et attraktivt marked med købestærke unge mennesker. Det er vores tese for, hvorfor markedet er interessant,” siger Lau Lauritzen.

Publiceret: 06. December 2016 19:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt