Jakob Engel-Schmidt (V) vil bruge nogle af de ekstra penge på at sænke personskatten.
Jakob Engel-Schmidt (V) vil bruge nogle af de ekstra penge på at sænke personskatten.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Borgerligt slagsmål om skatten

Uenighed i V og K om, hvad de sidste millioner fra kommunens ekstra-indtægt skal bruges til. Personskat eller grundskyld. Men ingen af delene, siger borgmester Sofia Osmani (K)

Af Theis Otzen

penge Der hersker stor uenighed om, hvad Lyngby-Taarbæk Kommune skal bruge de 154,9 millioner kroner, som kommunen for nylig har fået som en del af en såkaldt hjemfaldsaftale med boligselskaberne.

Alle partier i kommunalbestyrelsen er enige om at bruge cirka 100 millioner på at afvikle gæld. Venstre vil bruge en del af det resterende beløb på skattelettelser til borgerne i kommunen.

"Når vi er en borgerlig kommune, ville det være relevant, hvis man brugte nogle af pengene til at lette personskatten. Det er ikke alle pengene, vi vil bruge på at lette skatten, men omkring 8-10 millioner, som vil betyde en sænkning af skatten på 0,1 procent," siger Jakob Engel-Schmidt fra Venstre.

"Grundskyld er vigtigere"

Skattelettelser er borgmester Sofia Osmani (K) på nuværende tidspunkt ikke indstillet på at bruge pengene på.

"Når vi taler skattelettelser er det min vurdering, at yderligere lettelser af grundskylden er langt vigtigere end personskattelettelser. Vi kan imidlertid ikke sænke hverken den ene eller den anden skat midt i et budgetår. Den drøftelse hører derfor budgettet til. Udgangspunktet har været, at pengene skal bruges til at forbedre kommunens økonomi også på den lange bane. På den måde sikrer vi bedst vores mulighed for fremover at levere en god service og et lavere skattetryk," siger borgmesteren, der mener, at Venstres skatteforslag er for kortsigtet.

"Jeg har naturligvis forståelse for at Jacob Engel-Schmidt har behov for at komme med en skattemarkering her op til et folketingsvalg - min opgave er imidlertid at sikre en langsigtet og forsvarlig drift af kommunen - ikke at føre folketingsvalgkamp. Skattelettelser skal jo ikke bare være et-årige, men finansieres forsvarligt på den lange bane," siger Sofia Osmani.

Uenighed om forløb

Hun undrer sig samtidig over, at ønsket om skattelettelser ifølge hende ikke blev fremført, da hun drøftede brugen af de 154,9 millioner kroner med Venstre tidligere på foråret.

"Jeg undrer mig noget over, at Venstre pludselig hiver lettelser på indkomstskatten ind i hjemfaldsdebatten. Jeg har haft møde med samtlige partier for at høre om deres ønsker til anvendelse af provenuet, men her nævnte Venstre ikke skat. Først efter forhandlingsrunden er afsluttet, spiller Venstre pludselig ønsket ind. I min optik er det utroværdigt og ødelæggende for et godt forhandlingsklima bredt i kommunalbestyrelsen. Hvis alle forhandlede på den måde, kunne vi aldrig nå et resultat," siger Sofia Osmani.

Hos Venstre afviser gruppeformand Søren P. Rasmussens borgmesterens fremstilling af forløbet.

"Vi har en anden opfattelse af forhandlingsforløbet. På mødet med Borgmesteren stod det klart, at et flertal ikke ville gå med til, at pengene skulle bruges på driftsomkostninger. Lavere skat er en driftsomkostning, og derfor bød vi ikke ind med det på daværende tidspunkt. Venstre lagde vægt på, at Lyngby Idrætsby skal gøres færdig trods tocifret millionoverskridelse af budgettet, og på sikre penge til at sikre kvaliteten og fagligheden i skolerne ved at øge brugen af IT og moderne teknologi. Det efterfølgende oplæg fra borgmesteren havde imidlertid driftsomkostninger med. Derfor meddelte vi straks borgmesteren, at vi ønskede en sænkning af personskatten som en del af forhandlingen. Ved at reservere et beløb nu fra ekstraindtægten sikrer vi, at nedsættelsen af skatten kan gennemføres ved budgetforhandlingerne," siger Søren P. Rasmussen.

Sofia Osmani (K):
Sofia Osmani (K): "Sænkelse af grundskylden er vigtigere, men vi kan ikke sænke hverken det ene eller det andet midt i et budgetår."
Publiceret: 23. April 2015 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere