“Den indianske visdom går ud på at finde ind til kernen i sig selv. At finde sin selvautoritet og blive bedre til at træffe de valg, der både skal være gode for en selv og for helheden,” siger Birgitte Raaberg, hvis bog tager afsæt de seks døgn, hun tilbragte helt alene i et lille telt på et plateau i en canyon med ørne, mørke og sig selv som eneste selskab. Foto: Pernille Borenhoff
“Den indianske visdom går ud på at finde ind til kernen i sig selv. At finde sin selvautoritet og blive bedre til at træffe de valg, der både skal være gode for en selv og for helheden,” siger Birgitte Raaberg, hvis bog tager afsæt de seks døgn, hun tilbragte helt alene i et lille telt på et plateau i en canyon med ørne, mørke og sig selv som eneste selskab. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Birgitte Raaberg: “Jeg måtte arbejde med, at der så også var en mening med, at jeg ikke kunne få børn”

Birgitte Raaberg er med bogen ’Det du favner’ debuteret som forfatter. Med en blanding af anekdoter samt referencer til indianske visdom giver hun sit bud på, hvordan hun har lært at overkomme livets uundgåelige bump, og hvordan hun er blevet et menneske

Af Pernille Borenhoff
”Livet er et dagligt arbejde. Og man kan lige så godt gøre det til en daglig glæde og ikke en sur pligt. Vi må alle smøge ærmerne op og tage opvasken.”

Birgitte Raaberg har netop udgivet bogen ’Det du favner’, og det er i den anledning, at Det Grønne Område har sat hende stævne på Stadsbiblioteket i Kgs. Lyngby.

De seneste ti år har hun og hendes mand nemlig boet her i kommunen, så hvad var mere oplagt end at møde en nyslået forfatter på kommunens litterære flagskib.

De fleste kender Birgitte Raaberg som skuespiller. De seneste 40 år har hun været en fast del af dansk teater og film. Og hun er stadig at finde på de skrå brædder. Frem til slutningen af december spiller hun med i forestillingen Liva på Folketeatret, der efterfølgende tager på turne.

Men Birgitte Raaberg er så meget mere end skuespiller. De seneste mange år har hun undervist i meditation, kommunikation, drama og indiansk livsfilosofi. Og så har hun rejst land og rige rundt med foredrag, hvor hun øser ud af sine egne livserfaringer og alt, hvad hun har lært.

“Den indianske visdom går ud på at finde ind til kernen i sig selv. At finde sin selvautoritet og blive bedre til at træffe de valg, der både skal være gode for en selv og for helheden. Visdommen har fokus på natur og miljø og på, at vi er en lille del af et stort økosystem, og at de valg, vi tager skal tage hensyn til helheden. Jeg gør mig umage for at leve efter det, men kan bestemt blive bedre til det. Jeg er ingen engel,” siger hun.

Tag ansvar

Ifølge hende kræver evolutionen, at det enkelte menneske tager ansvar for både sig selv og for helheden.

“For når den enkelte bliver mere bevidst, så begynder verden at flytte sig. Jeg kan godt være bekymret for, hvor vi som mennesker bevæger os hen, men på den anden side er der utroligt mange mennesker som er engagerede og empatiske,” siger Birgitte Raaberg.

Livet udsætter alle mennesker for prøvelser, og har man nogen redskaber til at deale med de ting man møder, gør man sig til herre over situation i stedet for at være et passivt offer for omstændigheder, og den træning jeg har været igennem har netop givet mig konkrete redskaber, så jeg føler at jeg kan danse med livet frem for at kæmpe med det.

“En af mine prøvelser i livet har været, at jeg ikke kunne få børn. Da jeg var i 30’erne, var jeg angst og bekymret over, at jeg ikke kunne videregive noget af mig selv til fremtiden.”

Men i stedet for at sætte sig ned og være ked af det prøvede hun at se sine prøvelser som en åbning til, hvad der så kunne være meningen med hendes liv.

“Jeg måtte arbejde med, at der så også var en mening med, at jeg ikke kunne få børn. Men hvad denne åbning til livet så kunne give mig, måtte jeg finde ud af. Jeg har valgt ikke at banke panden mod lukkede mure, men at går ind ad åbne døre,” siger hun.

En af Birgitte Raabergs prøvelser i livet har været ikke at kunne få børn. “Jeg måtte arbejde med, at der så også var en mening med det. Hvad denne åbning til livet så kunne give mig,” siger hun. Foto: Pernille Borenhoff
En af Birgitte Raabergs prøvelser i livet har været ikke at kunne få børn. “Jeg måtte arbejde med, at der så også var en mening med det. Hvad denne åbning til livet så kunne give mig,” siger hun. Foto: Pernille Borenhoff

Respekt for ældre

At blive ældre giver ifølge Birgitte Raaberg en visdom. Og hun så gerne, at der i samfundet var mere respekt over for ældre mennesker.

“En gave ved at blive ældre er, at vi lærer at sige til og fra. Vi lærer af livet. Jeg synes, at der er en tendens i vores samfund til, at springe visdommen over. Det kunne da være vidunderligt, hvis man havde en fysik som en 20-årig, men hvis vi blev ved med at kunne sprinte som en 20 årig, ville vi måske løbe fra noget af det man kun kan lære ved at sætte tempoet ned og tænke lidt dybere over tingene, og visdom er netop noget man tilegner sig over tid,” siger hun.

Som årene skrider frem mister de fleste af os mennesker, som vi sætter stor pris på. Måske elsker. Og at miste bliver noget, der bliver mere og mere nærværende med alderen.

“Jeg har et ønske om, at vi kunne tænke anderledes om døden. At vi tidligere i vores liv gjorde os det klart, at vi skulle dø. Døden kan gøre livet mere nærværende. Jeg synes, at det er en vidunderlig ting, at der findes hospice. Det er førstehjælp til en værdig død,” siger hun.

Jeg ligger udstrakt på ryggen og ser op i himlen. Den er helt blå, og luften er tør og varm. En brise kærtegner mit hår og min hud. Klippestenen, jeg ligger på, er hård og giver mig en fornemmelse af fasthed og styrke. Over mig svæver to sorte ravne.... Tiden ophører med at eksistere, og stilheden taler til mig uden ord...
Således starter Birgitte Raabergs bog ’Det du favner’, der for kort tid siden udkom på forlaget Gyldendal. 
Forsidefoto: Steen Brogaard.
Jeg ligger udstrakt på ryggen og ser op i himlen. Den er helt blå, og luften er tør og varm. En brise kærtegner mit hår og min hud. Klippestenen, jeg ligger på, er hård og giver mig en fornemmelse af fasthed og styrke. Over mig svæver to sorte ravne.... Tiden ophører med at eksistere, og stilheden taler til mig uden ord... Således starter Birgitte Raabergs bog ’Det du favner’, der for kort tid siden udkom på forlaget Gyldendal. Forsidefoto: Steen Brogaard.

Overkom angsten

Angsten for mørket fulgte Birgitte Raaberg i mange år. Men hun overvandt den ved at se den i øjnene blandt andet på en tur til New Mexico, hvor hun var i indiansk træning.

Her boede hun i seks døgn helt alene i et lille telt på et plateau i en canyon med ørne, mørke og sig selv som eneste selskab. En gang i døgnet fik hun dog mad og besøg af WindEagle og Rainbow Hawk, der er to amerikanere med indianske forfædre, som stod for den VisionQuest som danner rammen om Birgittes bog. VisionQuest betyder at du er alene i naturens stilhed over længere tid og i den tilstand du opnår ser du på livets store spørgsmål. Det er den Vision Quest som Birgitte lader være rammen om sin bog hvorfra hun rejser frem og tilbage i sit liv.

“Ikke at turde at være alene med mørket stod i vejen for mig. Jeg fandt frem til at naturen, som vi som mennesker er en naturlig del af, er min hjælper og ikke min modstander, og når jeg læner mig ind i naturens ro har jeg en mulighed for at opleve verden med åbne sanser i tryghed,” siger hun.

Hun har brugt træningen i New Mexico til at sætter sig selv fri. Til at finde ’døren’ ind til sig selv.

“Jeg tillod mig at være den, jeg er. Døren ind til mig er kunst. Jeg har tilladt mig selv at skrive, male, undervise og spille skuespil,” siger hun. Og det er de erfaringer hun blandt andet øser ud af bogen.

En inspirationsbog

’Den du favner’ er ikke en selvhjælpsbog, men en bog, der kan inspirere folk til at sætte sig selv fri.

“Jeg synes, at vi som mennesker skal tillade os at drømme stort. Vi må alle smøge ærmerne op og tage opvasken. Vi kommer alle ud i vanskellige situationer, og vi har alle et valg, men ingen kan flytte sig, hvis ikke man selv gør en indsats. Vi kan lytte og acceptere og være til stede for hinanden . Jeg hjælper gerne med at tage opvasken, men man må selv taget det sidste skridt ” siger hun.

Ifølge hende handler hendes uddannelse om selvautoritet og om at give plads til at træffe egne livgivende valg.

“Jeg gør op med tanken om en guru, der viser vej. Selv har jeg altid været søgende og haft en indre længsel efter at finde ud af, hvad der er meningen med livet,” siger hun.

Publiceret: 06. December 2017 18:00
Leveret af Lørdagsavisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område