Big Data Hackathon 2014 fandt sted i DTU Skylab. Her er det repræsentanter fra storgruppen, der bestod af to medlemmer fra KU, tre fra CBS og fire fra DTU, der forsøger at nå frem til et fælles sprog.
Big Data Hackathon 2014 fandt sted i DTU Skylab. Her er det repræsentanter fra storgruppen, der bestod af to medlemmer fra KU, tre fra CBS og fire fra DTU, der forsøger at nå frem til et fælles sprog.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Big Data i hænderne på unge innovatører

Efter 48 timers intens problemknusning i DTU Skylab blev vinderen af DTU Hackathon torsdag udråbt i Industriens Hus

Den 18.-19. november blev 65 danske og internationale studerende fra DTU og andre universiteter fra hovedstadsområdet sat sammen i et Big Data Hackathon. Gennem 48 timer skulle de ved brug af big data udvikle de smarteste løsninger på konkrete udfordringer i Lyngby-Taarbæk- Kommune.

Løsningerne kunne være intelligente skraldespande, der selv fortæller, hvornår de skal tømmes, den bedste placering af solceller eller vindmøller i kommunen - eller parkeringspladser, der selv fortæller bilisterne, om de er ledige.

Lokale udfordringer

De data, som de studerende skal arbejde med, stilles bl.a. til rådighed af Lyngby-Taarbæk Kommune, der ser en åbenlys fordel i projektet

”Vi er glade for, at vi kan stille data til rådighed til Big Data Hackathon og dermed være med til at styrke de studerendes faglige kompetencer og lyst til iværksætteri. Vi er som kommune en del af Vidensby-samarbejdet, og vi ser en stor fordel i at deltage i udviklingen af fremtidens ‘Smart City’-løsninger til fordel for erhvervsliv og borgere i kommunen,” siger borgmester Sofia Osmani.

Og hvilken type data de enkelte gupper ville kaste sig over var helt åbent. En af de mest brogede grupper med repræsentanter fra både KU, DTU og CBS havde valgt at se på kørsel i hjemmeplejen både med henblik på at gøre den mest mulig effektiv, men også mere brugervenlig til gavn for både ældre og de ansatte i sektoren, så de ældre i højere grad havde mulighed for at til- eller fravælge ydelser.

De fleste af gruppens ni medlemmer har deltaget i noget tilsvarende før. De kan godt lide de såkaldte casecompetitions, fordi man får udvidet sit netværk, og fordi man arbejder med reelle problemstillinger.

“Og så lærer man utroligt meget om formidling, når man skal forklare, hvad man mener over for de andre i gruppen, der sidder med nogle andre faglige forudsætninger”.

Det er IBM, der har stillet de digitale værktøjer til rådighed i forhold til at håndtere og analysere store mængder af data.

”Hackathonen udvikler de innovative kompetencer hos de unge og er en god måde i praksis at se, hvordan teknologi og ikke mindst udnyttelse af data kan være med til at løse konkrete udfordringer,” siger Pia Rønhøj, Manager IBM University Relations

Den store Hackathon får bred støtte fra det lokale erhvervsliv, blandt andet den rådgivende ingeniørvirksomhed Geo.

Kreativitet belønnes

”Det er arrangementer som Big Data Hackathon, der er med til at vække den entreprenante ånd hos de unge talenter. Det er vigtigt, for vi har brug for dem - særligt i ingeniørfaget”, siger Kim Silleman, der er administrerende direktør i Geo.

Kim Silleman er samtidig i bestyrelsen for Vidensby-samarbejdet og sidder med i dommerpanelet til Big Data Hackathon, hvor erhvervslivet, kommunen og Big Data-forskere er repræsenteret.

Torsdag kårede de vinderen af Årets Hackathon i Industriens Hus i København. Vindergruppen havde fundet en løsning til, hvordan Lyngby-Taarbæk Kommune hurtigt kan identificere, hvilken energibesparende indsats der bedst kan betale sig i forhold til økonomi og CO2-reducering.

Vindergruppen brugte data som varmeudledningskort over alle bygninger i kommunen, Danmarks højdemodel og data om kommunens bygninger, f.eks. om energiforbrug og taghældninger.

”Det er altid spændende, når vi slipper studerende løs og lader dem kigge på nogle af de ting, vi har til rådighed, for de er fyldt med spændende idéer og forretningskoncepter, som vi andre ikke ser i hverdagen,” sagde borgmester Sofia Osmani i Lyngby-Taarbæk Kommune og overrakte teamet en check på 25.000 kr., sponsoreret af Danske Bank i Lyngby.

Andenpladsen gik i øvrigt til nimandsgruppen og deres bud på at udnytte dataindsmaling i hjemmeplejen.

Publiceret: 25. November 2014 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere