Eleverne på Lindegårdsskolen var de første til at forsøge sig med gratisprogrampakken OpenOffice. Lyngby-Taarbæk møder nu kritik fra Microsoft over softwareskiftet.
Eleverne på Lindegårdsskolen var de første til at forsøge sig med gratisprogrampakken OpenOffice. Lyngby-Taarbæk møder nu kritik fra Microsoft over softwareskiftet.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Microsoft undrer sig over Lyngby-Taarbæk Kommune

Softwaregiganten Microsoft, som i sidste uge blev fravalgt af Lyngby-Taarbæk Kommunes skoler, svarer nu igen. Firmaet kalder skolernes nye software for utidssvarende og mener samtidig, at besparelserne er diskutable

Af Theis M. Otzen
Softwaregiganten Microsoft svarer nu igen på Lyngby-Taarbæk Kommunes beslutning om at droppe firmaets populære Office-pakke til fordel for den gratis programpakke OpenOffice.

"Begrundelsen for Lyngby-Taarbæks skift er en potentiel økonomisk besparelse på softwarelicenser til Microsoft. Kommunen skal selvsagt spare, hvor den finder det hensigtsmæssigt. Det kan ingen betvivle. Men når besparelsen finder sted i folkeskolen, synes det oplagt også at inddrage hensynet til undervisnings- og indlæringskvaliteten i regnestykket," lyder det fra Julich Wiberg, der er ansvarlig for Microsofts uddannelsessektor.

Som beskrevet i Det Grønne Område i sidste uge forventer Lyngby-Taarbæk Kommune at spare op imod 170.000 kroner om året i licensbetaling ved at bruge OpenOffice.

"Vi vil spare mange penge ved den her omlægning, og de penge kan vi så i stedet bruge på at købe nyt udstyr," fortalte Kristian Brønd, der er souschef i kommunens it-afdeling.

Men ifølge Microsoft lever OpenOffice ikke op til samme standard, som Office-pakken.

"Formålet med folkeskolen er at lære eleverne mest muligt og klæde dem på til fremtidens arbejdsmarked. Derfor bør man naturligvis anvende de redskaber, der bedst opfylder de krav. Eksempelvis mangler OpenOffice basale funktioner som understøttelse af hjælpeprogrammer til ordblinde og læsesvage elever. Kommunen køber heller ikke den billigste matematikbog, hvis den ikke opfylder pensumkravet. Der er ingen, end ikke vores konkurrenter, der rejser tvivl om, at Microsoft Office er det bedste produkt på markedet," lyder det fra Julich Wiberg.

Utidssvarende program

Især konkurrentens tekstbehandlingsprogram står for skud.

"En computer i dagens Danmark må ikke reduceres til en skrivemaskine. Nutidens folkeskoleelever og fremtidens medarbejdere skal kunne arbejde med tekst, billeder og lyd i en kontekst, hvor det ikke er teknikken, som sætter begrænsninger for, om opgaven kan løses.

Med undervisningskvaliteten som udgangspunkt bør sammenligninger foregå med udgangspunkt i de muligheder, som de to kontorpakker har for at understøtte elevens indlæring. Og Microsoft Office understøtter ganske enkelt bedre de opgaver, som det forventes, at folkeskoleeleverne kan og bør løse med it," mener Microsoft-uddannelseschefen.

Da OpenOffice i onsdags blev taget i brug, var borgmester Rolf Aagaard-Svendsen (K) glad ved udsigten til at reducere udgifterne til software.

"Der er mange fordele ved det her, blandt andet at det er gratis. Systemet er fuldt på højde med kommercielle systemer," lød det fra Rolf Aagaard-Svendsen.

Men den kassetankegang mener Microsoft er forkert.

"Det er svært at fastsætte den pædagogiske værdi på software. Men tager vi udgangspunkt i, at en gennemsnitlig folkeskoleelev i Danmark ifølge undervisningsministeriet koster 60.000 kr. om året, så er den gennemsnitlige licensudgift til Microsoft Office på 180 kr. per computer en god uddannelsesmæssig investering. Spørgsmålet er derfor, om besparelserne kan retfærdiggøre, at eleverne i Lyngby-Taarbæk Kommune skal anvende it-programmer, der er utidssvarende og ikke lever op til behovene i dagens folkeskole og ikke mindst på fremtidens arbejdspladser. Besparelser, der i bedste fald er stærkt diskutable, da licensudgiften langt fra er den eneste udgift ved software," lyder det fra Julich Wiberg.

Publiceret: 05. Oktober 2009 12:12
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt