I social- og sundhedsudvalget er der uenighed om, hvilke valgmuligheder der skal tilbydes til hjemmeboende borgere, efter de to nuværende leverandører er blevet til én. Privatfoto
I social- og sundhedsudvalget er der uenighed om, hvilke valgmuligheder der skal tilbydes til hjemmeboende borgere, efter de to nuværende leverandører er blevet til én. Privatfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ældremad: Hvor mange madleverandører skulle det være?

Den Kommunale Madservice skal være ny leverandør, siger social- og sundhedsudvalgsformand, mens næstformand mener, at økonomien ikke rækker

På det kommende social- og sundhedsudvalgsmøde skal det igen diskuteres, hvor mange valgmuligheder hjemmeboende borgere skal have, når det kommer til leverandør af mad.

Den ene af kommunens leverandører, Det Danske Madhus, overtog kommunens anden leverandør, Den Private Kok, så der reelt ikke er det frie valg for borgeren, som kommunen skal sikre.

Social- og sundhedsudvalget besluttede 21. februar, at man, udover de to nuværende valgmuligheder, også skal have Den Kommunale Madservice og fritvalgsbeviset, hvor borgeren selv f.eks. kan indgå en aftale med en slagter om levering af mad. Konservative undlod at stemme.

Økonomiudvalget valgte at sende sagen tilbage, så nu skal sagen igen diskuteres.

Spørgsmålet er så igen, hvor mange madleverandører man skal have.

”Uanset antal af leverandører, er det vigtigt, at der er tale om reelle valgmuligheder, der afspejler de ældres ønsker. Vi har forskellige krav til kvalitet, smag og æstetik, og derfor skal vi være ambitiøse og give valgmuligheder, der tilgodeser flest mulige borgere,” siger formand for social- og sundhedsudvalget, Bodil Kornbek (S):

”Vi kender Den Kommunale Madservices kvalitet, og den er sublim. De kender også til området, hvilket er en fordel,” siger hun.

Økonomi er ikke til det

Næstformand i social- og sundhedsudvalget, Karsten Lomholt (K), mener dog, at økonomien ikke tillader Den Kommunale Madservice som leverandør.

“Forvaltningen foreslog fritvalgsbeviset, så borgerne selv kan vælge, hvor de vil købe. Der er ikke grund til at lave en dyrere ordning, som ikke giver et bedre resultat. Den madordning, vi har, er god og effektiv. Det bliver 1,2 mio. kr. dyrere, hvis Den Kommunale Madservice skal levere. Så skal der også investeres i pakkemaskiner, som koster 160.000 kr.,” siger han og medgiver, at hvis man som ældre ikke har mulighed for at gøre brug af fritvalgsbeviset, har man reelt kun én valgmulighed.

”Men det er jeg ikke særlig bekymret for, for ingen kommer til at sulte. Det er en god leverandør, vi har,” siger han og fortæller, at forvaltningen vurderer, at sådan en løsning først kan fungere fra august, og at man også skal ansætte folk.

Karsten Lomholt understreger også, at flertallet i social- og sundhedsudvalget foreslog, at finansieringen skulle ske med penge fra Værdighedsmilliarden. Det finder han ikke hensigtsmæssigt.

”Det havde været bedre, at man havde undersøgt sagen i stedet for at bruge penge, vi ikke har. Man vil gøre det med nogle af pengene fra Ældremilliarden i 2017, men så kan det være, at vi så i 2018 skal finde pengene i budgetlægningen,” siger han.

Publiceret: 19. Marts 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt