Se listen:

Her er danskernes yndlingsslik

Chokolade er uden sammenligning vores bedste slik. Ikke mærkeligt, for det udløser lykkefølelse, siger chocolatier

Af
Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

Hvid, lys, mørk. Med nødder, fyld eller som plade. Til gæster, selvforkælelse eller i madlavning.

Chokolade er bare danskernes yndlingsslik. Hele 68 procent af befolkningen har chokolade som et af de stykker slik, de bedst kan lide, hvis de skal vælge tre.

“Det overrasker mig slet ikke. Der er kommet flere high end-mærker som Summerbird og Peter Beier, og samtidig er der stadig den klassiske plade Marabou. Chokolade er bare lidt finere end andet slik. Det er til særlige lejligheder, og i min barndom var det det, de voksne spiste, når de skulle have noget lækkert,” siger Katrine Emme Thielke.

Hun står bag hjemmesiden Slikleksikon.org, hvor brugere i godt 10 år har kunnet anmelde og skrive om slik.

“Chokolade har også en dybere og mere fyldig smag – ligesom hvis man er på en god restaurant og bliver helt fyldt op af de mange indtryk. Derfor kan man heller ikke spise så meget ad gangen. Man bliver hurtigere mæt af smagen i forhold til det klassiske slik, hvor mange af smagene er syntetiske, fordi de er lavet kunstigt,” siger Katrine Emme Theilke.

Chokolade giver lykkerus

Faktisk er chokolade bygget over 200 smagsstoffer, fortæller kok og akademigastronom Rune Kromann, som også er chocolatier – altså ekspert i chokolade.

“Vi spiser chokolade, fordi vi får en lykkefølelse, som vi ikke får ved at spise lakrids eller vingummi. Det er en amfetamin-lignende rus, der virker smertedæmpende og antidepressivt. I gamle dage gav man chokolade navnet love-drug, fordi det gav følelsen af at være forelsket,” fortæller Rune Kromann.

Han indgår i det team, der skal til Frankrig for at støtte chocolatier og dessertkok Tor Stubbe, som repræsenterer Danmark ved verdensmesterskaberne i chokolade til efteråret.

“Chokolade kan jo varieres i det uendelige med forskelligt fyld, nødder og tørret frugt. Og du kan variere mængden af kakao fra omkring 18 procent og op til 80 procent – eller mere, hvis det skal bruges i madlavning. Jo højere kakaoindhold, jo hurtigere bliver man sanseligt mæt og opnår lykkefølelsen. Og så dækker chokolade jo vores medfødte lyst til fedt og sukker,” siger Rune Kromann.

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Ritzau Scanpix

Yndlingssnold

Hvilke af følgende typer slik kan du bedst lide? Markér op til tre svar.
Chokolade 68%
Lakrids 52%
Vingummi 29%
Flødeboller 18%
Karameller 15%
Bolsjer/slikkepinde 10%
Skum 9%
Dragé4 %
Ved ikke 2%
Kilde: YouGov for Søndagsavisen. 987 personer har svaret.

Lakrids er Nordens  koffein
Efter chokolade kommer lakrids som danskernes yndlingsslik. Og et stykke herefter vingummi på tredjepladsen.
“Jeg tror, at lakrids ligger på andenpladsen, fordi det er en nordisk tradition. Mange udlændinge ville være på grænsen til at besvime over den ubehagelige smag, mens de godt kan lidt vingummi. Lakrids er en slags Nordens koffein. Hvis man er sløv, kan man lige blive rusket op af noget stærk saltlakrids,” siger Katrine Emme Thielke, der står bag websiden Slikleksikon.org

Publiceret 10 June 2018 06:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV

Hurra næsten weekend

Jeg har sprogeksamen her på fredag, så det fejrer jeg nok her I weekenden. Hvis det er godt vejr, så holder vi nok en barbercue.

Jeg har taget sprog timer her i Sprogcenteret Hellerup og er næsten færdig. Jeg skal nok også bruge noget tid på at arbejde her i weekenden. Min mand har et selvstændigt rengøringsfirma, som vi styrer hjemmefra.

Jeg skal være med til at fejre en 18-års fødselsdag hos en af mine venners venner, som går i min klasse. Det foregår inde i byen, så det bliver en fed tur - håber jeg. Jeg skal også fejre min brors fødselsdag så min weekend er propfyldt med fødselsdage.

Jeg skal til 18- års fødselsdag i Hvidovre. Jeg skal også arbejde lidt for min far i hans firma. Det er et tømrerfirma. Jeg laver alt fra at fikse hans regninger og fakturaer til at hjælpe med det fysiske arbejde. Men det er ikke noget stort, da jeg ikke er uddannet tømrer så jeg hjælper bare.

I weekenden skal jeg i sommerhus med nogle venner. Det er lidt blandet tidligere klassekammerater og venner man har mødt rundt omkring. Søndag skal jeg bare slappe lidt af derhjemme.