Haveejernes nyeste fjende:

Sådan bekæmper du voldsneglen

De danske haveejere døjer i forvejen med den iberiske dræbersnegl, men nu har endnu en invasiv snegleart invaderet de danske haver

Af
Malte Abildgaard Christensen

Bolius - Boligejernes Videncenter

Miljøstyrelsen melder om en stigning i antallet af plettede voldsnegle - en snegl, der ligesom den iberiske skovsnegl, spiser de fleste planter og blomster i haven. Derudover er der risiko for, at voldsneglen på sigt kan udkonkurrere andre nyttige sneglearter, da den kommer i meget store mængder grundet en nem befrugtningsproces.

Sneglen har egentlig huseret i Danmark siden 1800-tallet, hvor den blev udsat på Christianshavns Vold grundet det flotte udseende, og fordi man kan spise den. Men indenfor de seneste år har Miljøstyrelsen oplevet et stigende antal henvendelser, hvorfor de nu melder den plettede voldsnegl som invasiv, og derfor skal udryddes.

Voldsneglens udseende

Selvom voldsneglen minder om dræbersneglen, ligner den mere en vinbjergsnegl. Mens vinbjergsneglen har et lyst hus, har den plettede voldsnegl dog et brunt hus på ryggen, ofte mønstret med tværstriber. Derudover er huset mellem 2,5 og 4 cm i diameter, hvilket er lidt mindre end på en vinbjergsnegl.

Voldsneglen er hermafrodit og kan derfor formere sig hurtigt, hvilket gør, at den tit kommer i store mængder.

Voldsneglen, der oprindeligt stammer fra middelhavsområdet, er i Danmark langt fra ligeså udbredt som den iberiske skovsnegl. Men Miljøstyrelsen forklarer, at voldsneglen er fundet i alle landsdele i Danmark, og findes altså både i Jylland, på Fyn, Sjælland, Bornholm og en række mindre øer. Sneglen findes primært omkring byer, hvor den har nemmere ved at sprede sig, især i villakvarter hvor bevoksningen af dækplanter, køkkenhaver og stauder ofte er tæt og lav.

Generelt er bestanden af voldsnegle stigende, så endnu flere haveejere landet over vil formentlig døje med dem fremover.

Voldsneglen kendes på dets brune hus med et mønster af tværstriber. Foto: Hans Erik Svart, Miljøstyrelsen.

Voldsneglen kendes på dets brune hus med et mønster af tværstriber. Foto: Hans Erik Svart, Miljøstyrelsen.

Sådan bekæmpes voldsneglen

Den plettede voldsnegl skal bekæmpes på samme måde og i samme måneder som den iberiske dræbersnegl.

Bolius' haveekspert, Jesper Carl Corfitzen, anbefaler, at du klipper eller hakker sneglen over med en saks eller spade.

Alternativt kan du knuse den med dine fødder eller en tung genstand eller indsamle den og spise den på samme måde som en vinbjergsnegl.

Det er vigtigt, at sneglen dør med det samme. Derfor anbefaler hverken Bolius eller Miljøstyrelsen, at du bruger salt eller ølfælder eller lignende metoder.

Publiceret 09 June 2018 11:30

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV

Hurra næsten weekend

Jeg har sprogeksamen her på fredag, så det fejrer jeg nok her I weekenden. Hvis det er godt vejr, så holder vi nok en barbercue.

Jeg har taget sprog timer her i Sprogcenteret Hellerup og er næsten færdig. Jeg skal nok også bruge noget tid på at arbejde her i weekenden. Min mand har et selvstændigt rengøringsfirma, som vi styrer hjemmefra.

Jeg skal være med til at fejre en 18-års fødselsdag hos en af mine venners venner, som går i min klasse. Det foregår inde i byen, så det bliver en fed tur - håber jeg. Jeg skal også fejre min brors fødselsdag så min weekend er propfyldt med fødselsdage.

Jeg skal til 18- års fødselsdag i Hvidovre. Jeg skal også arbejde lidt for min far i hans firma. Det er et tømrerfirma. Jeg laver alt fra at fikse hans regninger og fakturaer til at hjælpe med det fysiske arbejde. Men det er ikke noget stort, da jeg ikke er uddannet tømrer så jeg hjælper bare.

I weekenden skal jeg i sommerhus med nogle venner. Det er lidt blandet tidligere klassekammerater og venner man har mødt rundt omkring. Søndag skal jeg bare slappe lidt af derhjemme.