DEBAT:

Letbanen i Detektor to gange og hvad nu?

Thomas Frederiksen, formand LA Lyngby-Taarbæk

Detektor 1: ”Ikke noget nyt”

Detektor kan berette, at letbanen vil generere et samfundsøkonomisk underskud på svimlende 8,3 mia. kroner. De lokale politikere fortæller efterfølgende (DGO: 20.3), at indslaget ikke bringer ny viden til torvs.

Dette er korrekt (det fremgik af rapporten '”Udredning om Letbane på Ring 3' (150) fra 2013), og heri består den egentlige tragedie. Ja-partierne har, med åbne øjne, vedtaget en samfundsøkonomisk urentabel beslutning, og det med store økonomiske følger for kommunens skatteborgere så langt øjet rækker.

Detektor 2: Manipulation

Detektor kan berette, at Loop City i januar 2018 forsøger at få klarlagt, hvorvidt beregningsforudsætningerne fra 2013 har ændret sig. Det viser sig ikke at være tilfældet - det samfundsøkonomiske underskud er nu på 6,8 mia. kr., men dette og mere til forsvinder fra den endelige rapport efter korrespondance mellem Loop City og konsulenthuset Copenhagen Economics, der stod bag rapporten.

Som det beskrives af professor i organisation og ledelse (SDU) så er der tale om ” (…) vildledning af lokalpolitikerne, og det er jo ikke lovligt.” (DGO.dk: 6.4.2018). Det er i sandhed alvorligt, og det særligt fordi det afføder spørgsmålet om, hvor meget vi kan stole på den øvrige information om letbanen? I forbindelse med beslutningen om letbanen var der bred enighed om, at beslutningen ikke kunne udsættes, fordi det eksempelvis er: ”Det mest gennemarbejdede projekt i mange år” (Venstre), og ”Det mest gennemarbejdede projekt i mands minde” (Radikale Venstre) (Byrådsmødet d. 25.1.2018) Med forskelligt ordvalg siger alle ja-partierne, at projektet er og var tilpas oplyst.

Der er ganske rigtigt udarbejdet masser af information om letbanen, men kan vi stole på den? Og burde ønsket om korrekt information ikke være et fælles tværpolitisk ønske, upåagtet af vores holdning til letbanen? Og hvorfor fordømmer ja-partierne ikke (straks) den manipulation, der har fundet sted?

Publiceret 16 April 2018 11:00

SENESTE TV